DOGAĐAJI

Večer francuskog kulinarstva: Učestvovalo 3.000 kuhara

M.Kadrić. Restoran "Plava Prizma". Originalni jelovnika.

N. Ć.

22.3.2018

Širom svijeta, na inicijativu francuskog ministarstva vanjskih poslova i slavnog kuhara Alena Dukase (Alain Ducasse), jučer su bile organizirane večeri u cilju slavljenja francuskog kulinarstva pod nazivom „Okus Francuske“ (Gout de France).

Više od 3.000 glavnih kuhara i restorana učestvovalo je u ovom događaju s vlastitim jelovnicima inspiriranim francuskom gastronomijom.

Ove godine četiri restorana iz Sarajeva ponudila su svoje jelovnike inspirirane francuskom i bh. kuhinjom: „Plava Prizma” - hotel ''Radon Plaza'', "4 sobe gospođe Safije", "Druga kuća" i "Klub Slovenaca".

Jelovnici se sastoje od aperitiva, predjela, jednog ili dva glavna jela, plate sireva, deserta i francuskih vina i šampanjca. Pekara ''Mrvica'' je, također, u ponudi imala francuski jelovnik.

Večeri „Okus Francuske“ će biti održane i u Mostaru u četvrtak, 22. marta, u restoranu "Romanca" i Banjoj Luci 29. marta u restoranu "Monogram".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.