SRAMOTNO

Zimske službe opet zakazale, građani se patili po bljuzgavici

Piše: F. SABLJICA

24.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Foto: F.Fočo, A.Durgut

Obilne snježne padavine, koje su bile čak i najavljene, ponovo su iznenadile Zimsku službu „Rada“, koja je nadležna za održavanje ulica. Grad je bio u kolapsu u noći s četvrtka na petak, sve je bilo blokirano. Ništa bolja situacija, međutim, na ulicama nije bila ni jučer. Iako su glavne saobraćajnice bile koliko-toliko očišćene, padinski dijelovi grada, trotoari, stepeništa bili su pod snijegom i bljuzgavicom. Mnogi trotoari u centru, u ulicama Ferhadija, Maršala Tita, Zmaja od Bosne, bili su skoro neprohodni, zbog čega je najteže bilo pješacima.

Neočišćena stajališta

Tako je bilo u ulicama Koševo, Sutjeska, Obala Kulina bana... Iako upravo iz te ulice saobraćaju mnoge autobuske linije, stajališta su bila neočišćena, a građani su odmah po izlasku iz busa gazili po otopljenom snijegu.

Na terenu jučer u dvosatnom obilasku grada, od Bistrika, Sedrenika, Koševa, Bjelava, pa do naselja prema Ilidži, nismo zatekli nijednog radnika na ručnom čišćenju. Sreli smo samo jednu grtalicu.

Nijedno tramvajsko, autobusko i minibusko stajalište nije bilo očišćeno, a u pojedinim dijelovima grada ni smeće nije bilo odvezeno.

Portparol „Rada“ Mirza Ramić rekao je, međutim, drugačije. Iako je vanredno stanje, što iziskuje angažman više ekipa, ponovio je da je ulice čistilo 150 radnika i 50 vozila.

Budući da se ove godine više puta desilo da je snijeg zatekao komunalce, koji iz budžeta dobivaju novac za zimsko održavanje, građani su vrlo nezadovoljni. Svi uglas govore da su „Rad“ i druge firme nadležne za čišćenje morali bolje i brže reagirati.

- Da su na vrijeme bacali so i frakciju, sigurno ne bi došlo do kolapsa. Čekali su da napada snijeg i onda tek reagirali, to je nedopustivo - kazao je Nihad Tandirović.

Enes Sulejmanović ističe da ni nakon kolapsa u saobraćaju nije primijetio da se „Rad“ više potrudio da očisti grad, da se ljudi mogu normalno kretati ulicama.

Brža reakcija

Kritike na račun „Rada“ imao je i Ahmed Čolo, koji je za vrijeme kolapsa u saobraćaju tramvajem od Predsjedništva do Otoke putovao sat i 15 minuta.

Da je preduzeće „Rad“ trebalo brže reagirati, slaže se i sugrađanin Martin Tais, koji je rekao da su zakazali i da su i jučer nastavili isto, jer su sve sporedne ulice i dalje neočišćene, a trotoarima se ne može proći od bljuzge.

SDP: Odgovornost „Rada“ i rukovodilaca SDA

Zbog loše reakcije preduzeća „Rad“ i saobraćajnog kolapsa, jučer su reagirali i iz Kantonalnog odbora SDP-a.

- Nakon cjelodnevnih i cjelonoćnih uredno najavljenih snježnih padavina, jutros (jučer ujutro, op. a.) stanje je ponovo katastrofalno, čisti se slabo ili nikako. Najveća odgovornost je svakako na Ministarstvu komunalne privrede i preduzeću „Rad“, čiji su rukovodioci visokopozicionirani članovi SDA. Treba napomenuti da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo - navodi se u saopćenju.

Snijeg i minusi do utorka

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda BiH, i danas će u glavnom gradu padati snijeg. Očekuju se temperature od -8 do 9 stepeni. Sutra se od večernjih sati i tokom noći na ponedjeljak očekuju slabije padavine snijega koje će zahvatiti veći dio zemlje. Hladno će biti i u nedjelju, a temperature će se kretati od -4 do 13 Celzijevih stepeni. Što se tiče ponedjeljka, očekuju se padavine, kiša i susnježica, a temperature će biti od -1 do 12 stepeni. Snijeg i minusi se, prema podacima Zavoda, očekuju i u utorak, a od srijede slijedi nestabilan period s kišom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.