PIJACE

Ekipa „Dnevnog avaza“ obišla gradske tržnice: Minusi otjerali prodavače i kupce

Siromašni štandovi na Ciglanama

Piše: N. ĆOSIĆ - L. ŠABIĆ

24.3.2018

Proljetni snijeg i minusi, osim što su iznenadili komunalce i paralizirali grad, probleme su nanijeli i trgovcima na gradskim tržnicama. Zbog niskih temperatura, skoro sve pijace bile su bez prodavača i kupaca. U to se uvjerila ekipa „Avaza“, koja je jučer obišla tržnice od Ilidže do Ciglana.

Mala zarada

Zbog niskih temperatura na štandovima je bilo izloženo samo voće i povrće koje može podnijeti minuse. Tomislav Rašić prodaje voće na pijaci Grbavica, gdje su radila samo tri štanda, i kako nam je kazao, nije mogao izložiti svu robu.

- Prodaja je slabija jer su temperature vrlo niske. Najbolje ide prodaja mandarina, narandži i limuna. Nekad moram pokrivati dekom voće da ne bi smrzlo - istaknuo je Rašić.

I na pijacama Ciglane i Markale bila su svega po tri oskudna štanda. Samir Ajanović prodaje povrće na Grbavici i kaže da tokom zime vrlo malo zaradi.

- Ostali prodavači, vjerovatno, ne mogu da rade po ovoj hladnoći. Mi koji smo ostali jedva izdržavamo, ali moramo zaraditi za hljeba. Čim otopli, situacija će sigurno biti bolja - kazao je Ajanović.

Sugrađanka Azra Hodžić tokom zime voće i povrće kupuje u tržnim centrima.

Rašić: Jedva izdržavamo

Hodžić: Zimi ne ide na pijacu

Najbolje na Otoci

- Ne mogu da podnesem zimu, zato pijacu posjećujem samo ljeti. Voće i povrće su na tržnicama tada puno kvalitetniji - rekla je Hodžić.

S obzirom na to da je zatvorena, pijaca s najboljom ponudom i prodajom je ona na Otoci, a solidno je bilo i na Ilidži.

Grožđe 8 maraka 

Na svim pijacama cijene su slične. Mandarine, narandže, limun te banane mogu se kupiti za tri marke. Krompir, luk, kupus su nešto jeftiniji, čije se cijene kreću od 1,30 do 2 KM. Limun je tri marke, kivi četiri marke, kao i kruške, dok je grožđe čak osam maraka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.