SARAJEVO

Održana komemoracija akademiku Vladimiru Premecu

A. Nu.

27.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Foto: A. Kuburović

Akademska zajednica BiH, njeni najistaknutiji članovi danas su se na komemorativnom skupu oprostili od akademika Vladimira Premeca, koji je preminuo 23. marta u 79. godini u Sarajevu. 

Komemorativnom skupu, koji je održan u Akademiji nauka i umjetnosti, čiji je Premec bio član, prisustvovali su, između ostalih, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, Jakub Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, Abdulah Sidran, Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, akademik Esad Duraković, Salih Fočo, dugogodišnji dekan Filozofskog fakulteta, te mnogi drugi članovi akademske zajednice naše zemlje, ali i brojni predstavnici kulturnog i javnog života. 

Sala Akademije nauka i umjetnosti bila je premala da primi brojne osobe koje su na komemoraciji željele odati počast ovom velikanu našeg obrazovnog sistema. 

Skupu se obratio Esad Duraković, koji je iščitao bogatu biografiju istaknutog akademika te podsjetio da je rođen 1939. godine u Hrvatskoj. 

Naveo je da je iznenadna smrt veliki gubitak za cijelu BiH, ne samo za akademsku zajednicu. Kazao je da će ipak iza njega ostati njegova djela, između ostalog, izdvojio je i nekoliko naslova njegovih knjiga. 

Također, akademik Duraković izrazio je duboko žaljenje zbog odlaska ovog filozofa. 

- Svi koji su ga poznavali, znaju da je bio veliki čovjek, nije bio običan, nije živio običnim životom. Bio je čovjek koji je osjećao i čovjek od dijaloga. Bilo mi je zadovoljstvo slušati ga, čak i njegove usputne besjede. Znanje i iskustvo koje je s nama dijelio bilo je veliko. Unosio je svjetlo i toplinu, njegov gubitak je veliki - kazao je Duraković te podsjetio da će danas na groblju Bare biti ispraćen na vječni počinak. 

- Molim da ga Bog obasja neizmjernom svjetlošću, božanskom milošću. Neka mu je vječna slava - kazao je Duraković. 

Prisutnima se obratio i Fočo, podsjetivši da je Premec na katedri Filozofskog fakulteta proveo najveći dio svog života. 

- Opraštamo se od čovjeka koji je svoj život podredio filozofiji. On nije bio samo obični filozof već čovjek koji je živio filozofiju. Spadao je u red velikih poznavalaca antičke i srednjovjekovne misli - kazao je Fočo te naveo da je Premec bio mislilac koji je razumijevao ideje ovoga prostora, različitosti i sličnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.