REAKCIJE

Više neće biti gužvi ispred ZK ureda, otvara se još šaltera

A. NALO

27.3.2018

Na inicijativu “Dnevnog avaza” i građana Kantona Sarajevo da se u sklopu zgrade Zemljišnoknjižnog (ZK) ureda Općinskog suda otvori još šaltera, na kojima se mogu podići dokumenti iz ZK i različite potvrde, odmah je reagirala predsjednica Suda Janja Jovanović.  

 Detaljna analiza   

Nakon detaljne analize, predsjednica Jovanović uputila je inicijativu prema Ministarstvu pravde i uprave KS kako bi se spriječile velike gužve i dugi redovi ispred ulaza.

- U potpunosti podržavam inicijativu da se otvori još šaltera kao jednom od načina rješavanja ovog problema i očekujem pozitivan odgovor nadležnog ministarstva i Vlade KS. Ovaj sud je najveći u zemlji i dugi niz godina suočava se sa povećanjem obima posla, koji je prouzrokovan izmjenama zakonskih i podzakonskih akata na svim nivoima. To nam uveliko otežava rad – kazala je Jovanović.

Prema njenim riječima, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je i radno mjesto ZK referenta za rad s notarima u šalter-sali.

 Povećavanje kapaciteta 


- Uspostava ovakvih šaltera i početak njihovog rada može se očekivati veoma brzo. Općinski sud ulaže izuzetne napore da trenutnim kapacitetima osigura nesmetano, efikasno i ekonomično funkcioniranje Zemljišnoknjižnog ureda, ali je potpuno jasno da bi povećavanje kapaciteta ZK ureda, predloženo Vladi KS, doprinijelo bržem rješavanju problema – ističe Jovanović. 

Nenadić podržava prijedlog iz Suda  

U izjavi za naš list ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić (SBB) već je kazao da će na svaku inicijativu predsjednice Suda promptno i pozitivno reagirati. Kako je rekao ministar, uska grla u radu ove pravosudne institucije moraju se adekvatno rješavati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.