UPOZORENJA

Vogošćani u komšiluku ne žele firmu koja proizvodi hemikalije

Novalić želi osnovati firmu koja može ugroziti zdravlje stanovnika KS

Industrijska zona „Pretis“: U panici mještani naselja Rosulje, Blagovac, Tihovići i Hotonj

Piše: E. MURAČEVIĆ

31.3.2018

Vijest da će firme „Pretis“ iz Vogošće, „Igman“ iz Konjica, „Ginex“ iz Goražda, „Unis Group“ s Ilidže i Vlada Federacije BiH, kao njihov vlasnik, osnovati novu firmu za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije, a čije bi sjedište trebalo biti unutar vogošćanske industrijske zone „Pretis“, uznemirila je građane ove općine. Posebno su u panici mještani naselja Rosulje, Blagovac, Tihovići i Hotonj. 

Izbacivanje otpada 

Pošto u ovoj lokalnoj zajednici već kruže informacije da bi proizvodnja hemikalija značajno ugrozila životnu sredinu i zdravlje građana, reagiralo je i Općinsko vijeće na jučerašnjoj sjednici.  


Curić: Preispitati odluku

- Sve ovo je s direktorima ovih firmi dogovorno u kabinetu Fadila Novalića, premijera Vlade Federacije BiH, a u vezi sa provođenjem strategije razvoja namjenske industrije. Tražim da se hitno preispita opravdanost formiranja firme čiji bi rad mogao ugroziti ljepotu življenja u Vogošći, ali i u Kantonu i šire. Ukoliko, naime, dođe do izbacivanja otpadnih hemijskih materija u vodotok rijeke Vogošće, iz čijeg se korita putem filterskog postrojenja ubacuje voda u sistem gradskog vodovoda, onda bi moglo biti ugroženo zdravlje svih građana KS – rekao je Curić.

Svoju zabrinutost najavama otvaranja firme za proizvodnju hemijskih komponenti ne kriju ni mještani naselja Blagovac, koje je u blizini industrijske zone.


Đukić: Izvor novih problema

- Imajući u vidu kako rade naše inspekcije i drugi organi koji trebaju da štite okoliš, nije teško zamisliti da će novi privredni subjekt biti izvor i novih problema, ne samo za nas u komšiluku već po stanovnike cijelog KS – rekao je mještanin Rajko Đukić.

Zakonske norme 

Njegov komšija Mirko Todorović tvrdi da se trebaju otvarati nove firme, ali ne nauštrb zdravlja građana, jer je ono najpreče.


Todorović: Zdravlje je najpreče

- Ko god želi da otvori firmu treba poštivati zakonske norme koje će spriječiti da dođe do ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi. Istina, vrijeme iza nas pokazuje da se u trci za profitom malo mislilo o zdravlju ljudi – kazao je Todorović.

Spriječiti zagađenje 

- Bilo bi dobro prije početka izgradnje preispitati sve odluke i pribaviti potrebne dozvole kako bi se onemogućilo zagađenje okoliša, pa i samog vodozahvata unutar industrijske zone. Koliko znam, u blizini vodozahvata ne bi se smjela stacionirati prljava tehnologija - tvrdi Đukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.