NESPORAZUMI

Obustavljena gradnja kanalizacije u Novom Sarajevu: Općina i ViK opet se svađaju zbog projekta

Dijelovi ulica Velešići i Isaka Samokovlije, koje su prokopane

Piše: F. SABLJICA

1.4.2018

Radnici „Vodovoda i kanalizacije“ obustavili su gradnju kanalizacije u ulicama Ruđera Boškovića, Velešići i Isaka Samokovlije u Novom Sarajevu.

Radovi su počeli u novembru prošle godine, a desetak dana kasnije firma „Harysco“, koja je izvođač, iz ViK-a, čiji su radnici obavljali nadzor, dobila je nalog da ih obustavi.

Osigurati uvjete

Iz ViK-a su istakli da su sve radove obustavili zbog odstupanja od projekta koji finansira Općina.

- Projekt je uradilo preduzeće IG iz Banje Luke i ta firma vodi i ovjerava građevinsku dokumentaciju. Nisu otklonjene primjedbe koje smo dali tokom zaustavljanja radova, niti je izdata građevinska dozvola i odobrenje za prokop. Od Općine, koja je investitor, očekujemo da osigura uvjete za nastavak radova - rekli su nam iz ViK-a.  

S druge strane, iz Općine tvrde da je sagrađeno 90 posto trase kanalizacije, na koju će biti priključeno 60 objekata, što će uraditi ViK.

Nova saglasnost

- U toku je korekcija trase i očekuje se izdavanje nove urbanističke saglasnosti. Nakon usaglašavanja trase očekuje se nastavak izrade priključaka za objekte. Vrijednost radova je 467.000 maraka, dok će za priključke biti potrebno još 170.000 KM, koje je osigurala Općina – kazali su iz Općine.



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.