TRAKAVICE

Mesić 6. aprila neće biti u Sarajevu, nego u Sandžaku

Mesić: Doveden u nelagodnu situaciju

F. SABLJICA

3.4.2018

Iako je predsjedavajući Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Velija Katica uvjeren da će bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić doći na ceremoniju uručenja nagrade „Počasni građanin Sarajeva“ 6. aprila u Vijećnici, to se ipak neće desiti. Potvrdu smo dobili iz Mesićevog kabineta, gdje nam je rečeno da on ide na put u Makedoniju i Sandžak i da je poslovno spriječen da dođe u Sarajevo. 

Planirano putovanje

- Mi se s puta vraćamo tek 8. aprila, Mesić ne može doći jer je ranije planirao ovo putovanje. Osim toga, on mora i da razgovara s Orhanom Pamukom, zbog nelagodne situacije koja je izazvana u vezi s dodjelom priznanja Mesiću - kazali su za „Avaz“ u Mesićevom kabinetu.

Mesiću je, inače, priznanje „Počasni građanin Sarajeva“ dodijeljeno nakon što je prvobitno dodijeljeno pa naprasno oduzeto velikom turskom piscu Orhanu Pamuku. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom, naime, Pamuku je oduzela priznanje jer „nije dovoljno doprinio Sarajevu“, a stvarni razlozi navodno su ti što Pamuk ne podržava aktuelnu vlast u Turskoj.

Umjesto Pamuku, priznanje je, na Skakinu inicijativu, dodijeljeno Mesiću, ali je to bivši hrvatski predsjednik odbio, nakon što je saznao za oduzimanje priznanja Pamuku.

Kako se ne bi na bilo koji način zamjerio turskom piscu, Mesić je, potvrđeno nam je u njegovom kabinetu, zbog uljudnosti poslao pismo Pamuku, htio je čuti šta on misli o cijeloj situaciji u Sarajevu. Odgovor još nisu dobili. Na naše pitanje zavisi li od odgovora hoće li Mesić uopće prihvatiti nagradu, u Kabinetu su kazali da to zavisi samo od odluke bivšeg hrvatskog predsjednika.

Iako je Mesić jasno kazao da neće prisustvovati dodjeli u petak, Katica nam je rekao da oni pripremaju protokol kao da će Mesić doći.

- Nema nijednog razloga da Mesić ne dođe, jer on voli Sarajevo i BiH. Nikako ne dovodim u pitanje da Mesić neće doći. On nije neozbiljan čovjek, dobio je odluku da će dobiti priznanje, da je imao nešto protiv, rekao bi nam tada - kazao je Katica.

Javno uručenje

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić potvrdio je stav Mesića rekavši nam da se ne zna hoće li Mesić doći, jer čeka odgovor od Pamuka. 

- Nije ni nama jasno zašto Mesić čeka taj odgovor. To je nama došlo zvanično kad smo ga pitali prošle sedmice da li dolazi na svečanu sjednicu. Ukoliko i ne dođe, nagrada je njegova, a može mu se uručiti 25. novembra i iduće godine 6. aprila. Mesić je dobio odluku o nagradi i ona se dodjeljuje samo javno - kazao je Gavrić.

Skaka ništa ne zna!? 

Gradonačelnik Abdulah Skaka još nema nikakve informacije hoće li Mesić doći ili ne.

- Još ništa ne znam. Sve ću provjeriti s ljudima u Gradskom vijeću – kazao nam je Skaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.