TREBEVIĆKA ŽIČARA

Cijene karata za Trebevićku žičaru diskriminiraju strance

Piše: A. NALO

3.4.2018

Odluka da stranci vožnju Trebevićkom žičarom koja će zvanično početi s radom za tri dana, trebaju platiti 20 maraka, a bh. državljani šest je diskriminirajuća. Ovakav potez gradu će donijeti više štete nego profita. Stranci ne trebaju da se osjećaju zloupotrijebljeno i iskorišteno. To nije pozitivno ni za razvoj turizma ni promociju Sarajeva, kazala je za „Dnevni avaz“ predsjednica Kluba potrošača Gordana Bulić.  

 Burna reakcija

- Cijena bi trebala biti ista za sve građane, bez obzira na to odakle ko dolazi. Zakon o potrošačima kaže da svi moraju biti isto tretirani – ističe Bulić, komentirajući konačni cjenovnik koji je sačinilo preduzeće „Sarajevo“, na čijem je čelu direktor Esad Tanović.

Iako je javnost još prošle sedmice burno reagirala na prijedlog da stranci istu uslugu plaćaju mnogo više, odnosno 20 KM u oba pravca, Uprava preduzeća nije odustala od svoje nakane i ostali su pri svom ranijem stavu.

- Karte za strane korisnike u jednom pravcu koštat će 15 KM, u oba 20. Za bh. državljane 4 KM u jednom pravcu, a 6 u oba. Vožnja žičarom neće se naplaćivati djeci do sedam godina, dok će putnici koji imaju bicikl uslugu plaćati osam KM. Cjenovnik će se primjenjivati od 6. aprila i važit će tri mjeseca jer će se mijenjati i prilagođavati radnim procesima žičare uz mogućnost ponude različitih paketa cijena – kazali su nam iz preduzeća.

Da apsurd bude još veći, pri ulazu u kabine građani će morati pokazivati lične dokumente, kupone GRAS-a, članske karte fudbalskih klubova... Na taj način dokazivat će da su državljani BiH, odnosno da ne žive van zemlje, kazao je jučer Tanović.

Jeftinija vožnja 


Ovakav potez izazvao je ogorčenje kod građana koji smatraju da će ovu odluku mnogi zloupotrebljavati. Tako, naprimjer, pri kupovini članske karte fudbalskih klubova niko vam ne provjerava porijeklo i zemlju iz koje dolazite. Što znači da će se neko moći jeftino učlaniti u neki klub i s članskom kartom jeftinije se voziti žičarom!  

Jedna lična, jedna karta 

Mnogi su se jučer pitali i to koliko će građani BiH pokazavši jednu ličnu kartu moći kupiti karata za žičaru. Iz „Sarajeva“ su rekli da će softver koji je nabavljen biti podešen tako da jedna osoba može kupiti samo jednu kartu. Bh. građani koji nemaju ličnu kartu moći će, prema riječima Tanovića, pokazati drugi identifikacioni dokument.

 Riječ građana

Suad Keško:

 

- Šest za domaće građane je uredu, ali 20 KM za turiste je diskriminacija. To neće uspjeti. Nijedan potrošač se ne smije gledati drugačije.


Dušan Grbić:


- Ne bi trebalo diskriminirati goste. To neće popraviti naš imidž. A i cijena od 6 KM je previsoka za penzionere i đake, trebaju uvesti popust.


Adnan Migić:


- Cijene su sasvim uredu i smatram da je karta za turiste trebala biti malo jeftinija, 15 KM. I mi kada odemo negdje vani plaćamo mnogo više.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.