INICIJATIVE

Vijećnice traže zaštitu od seksualnih nasrtaja kolega

OV Ilidža: Zatražena izmjena etičkog kodeksa

Piše: A. TABAK

4.4.2018

Kako bi se zaštitile žene u vijećničkim klupama, koje su često seksualno uznemiravane i diskriminirane, vijećnica Općinskog vijeća (OV) Ilidža Azra Jahić na posljednjoj sjednici pokrenula je inicijativu za izmjenu etičkog kodeksa. Cilj joj je, kaže, da sve pripadnice ljepšeg spola budu zaštićenije od seksualnih nasrtaja nesavjesnih kolega.

Verbalni izazovi

 Sve je više nasrtaja na žene na sjednicama vijeća. Radi se o neukusnom ponašanju, verbalnim izazovima, uznemiravanju seksualne prirode određenih ljudi... Takvo ponašanje ne možemo prihvatiti i želimo se zaštititi – rekla je Jahić.

Iako na Ilidži nije bilo konkretnih slučajeva seksualnog uznemiravanja, na sjednicama OV Centar itekako jeste. Vrlo neugodnu situaciju doživjela je vijećnica Amra Zulfikarpašić, a svjedok toga bila je njena kolegica iz klupa Lamija Tiro.

Zulfikarpašić: Neugodno iskustvo

Kako nam je kazala, dok je Amra kritizirala rad jednog vijećnika, on se okrenuo prema njoj i gledao je.

- Istovremeno je dodirivao svoje genitalije. Nakon što je Amra javno reagirala, on je objašnjavao kako ima neku bolest te da se slučajno dodirivao. Međutim, nikada nismo vidjeli medicinsku dokumentaciju, a ni ranije nije ukazao na taj problem – rekla je Tiro istakavši da je više puta prisustvovala situacijama u kojima se na neprimjeren način komentira izgled vijećnica, a bilo je čak i slučajeva da ih neki od kolega diraju po tijelu.

Zulfikarpašić je za „Avaz“ potvrdila ovo neugodno iskustvo, istakavši da to nije njen problem nego SDA, stranke čiji je taj vijećnik član i stranački organi treba da vode brigu o ponašanju svojih članova.

 Deblji kraj

- Osim toga, izložena sam i vrijeđanju zbog mojih godina i stalno mi se to spočitava. Međutim, u sredini u kojoj živimo nije poželjno žaliti se na takve stvari zbog toga što time nikada ništa nećete postići, već možete izvući samo deblji kraj – rekla je Zufikarpašić.

Slučaj ispituje Sud časti

Vijećnica Lejla Khattab kazala nam je da je prva reagirala na uvredu upućenu Zulfikarpašić.

- Slučaj je predat na Sud časti. Ne mogu komentirati takvo ponašanje bilo koga, a posebno ne vijećnika. Nadležni organi će dati konačan sud o svemu – rekla je kratko Khattab.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.