OBILJEŽAVANJE

Godišnjica "Odreda Bosna": Odata počast šehidima i poginulim borcima, na Kovačima i Ron Haviv

F. Sabljica

F. Sa.

5.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: F. Sabljica

Učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na mezarju Kovači u Sarajevu, danas je obilježena 26. godišnjica Specijalne jedinice "Odred Bosna".

Cvijeće na mezare boraca ovog odreda položili su njihovi saborci i učenici Treće gimnazije. 

U sklopu obilježavanja godišnjice "Odreda Bosna", položeno je i cvijeće na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika BiH.

Na mezarje Kovači došli su i veterani iz Slovenije kako bi odali počast poginulim borcima Odreda.

Obilježavanju je prisustvovao i Ron Haviv, američki fotoreporter, koji je ovu priliku iskoristio i fotografirao se s ratnim komandantom Odreda Draganom Vikićem.

Predsjednik Udruženja veterana Odreda policije "Bosna" MUP-a RBiH Muriz Bukva rekao je da je ovo njihov dan te da je život za odbranu BiH dao 81 specijalac.

- Specijalna jedinica bila je jedna od najboljih, i multietnička - kazao je Bukva.

Natkapetan Specijalne jedinice Samir Čajić istakao je da su danas specijalci ove jedinice širom svijeta.

- Kad bi se pravila paralela prije 26 godina, mi smo se kao specijalna jedinica MUP-a RBiH, po naredbi komandanta Dragana Vikića, iz baze Krtelji taktički povukli u Dom policije, gdje smo formirali novu bazu. U prve oružane borbe stupili smo na današnji dan, krenuli smo na Vraca da eliminiramo snajperiste na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić. Nakon toga, otišli smo na školu na Vracama, koju je napala JNA. Dali smo puno, taj dan komandant Vikić je pozvao narod da se organizira, trebali bi to ponovo svi pogledati. Ja sam danas izuzetno ponosan, jer da nije bilo tih generacija, patriota i policije, da srcem stanemo u odbranu grada i da ga odbranimo, mi ovdje ne bismo bili i odavali počast našim šehidima. Državnost Bosne i Hercegovine je neupitna - poručio je Čajić.

F. Sabljica

Sabaheta Prepoljac, majka specijalca Alije Prepoljca, koji je svoj život dao za odbranu BiH, s velikom tugom, danas je stajala pored mezara svoga sina.

- Teško mi je danas, nije jednostavno. Prošlo je 26 godina, a bol je ista. Moramo saburiti, oni su bili naši heroji, malo je ko bio kao specijalci, koji su s komandantom Draganom Vikićem bili svugdje. Vikića su svi voljeli, volimo ga i danas, to je jedini naš čovjek, čovjek kako treba i mi ga ne damo - kazala je majka Prepoljac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.