OTKRIVAMO

Kako firma iz Bijeljine obara tendere

Firma „Lala i laćo“ obara tendere i za svaki oboreni dobije 1.300 KM, rekao Curić

Faksimil dokumenta upućenog Agenciji

Piše: S. MUHIĆ

7.4.2018

Direktori javnih ustanova u KS žalili su se Agenciji za javne nabavke BiH tražeći zaštitu od pojedinih firmi koje konstantno obaraju tendere i otežavaju im poslovanje. Jedna od njih je i firma "Lala i laćo", na koju se žalila Uprava Studentskog centra. 

"Dnevni avaz" u posjedu je žalbe u kojoj direktor Centra Tarik Curić ističe da se „Lala i laćo“ „javlja na tendere i konstantno pravi opstrukcije“.

Procedura izbora 

- Sudeći prema svemu, firma „Lala i laćo“ zarađuje na osnovu žalbi. S druge strane, ugovorne organe dovodi u situaciju da po pola godine ne mogu završiti procedure izbora ponuđača i zbog toga ne možemo nabavljati proizvode na osnovu kojih zarađujemo da bismo poboljšali studentski standard – stoji, između ostalog, u žalbi Centra koja je upućena Agenciji za javne nabavke, odnosno Uredu za razmatranje žalbi.

Sve navode Curić je potvrdio i za „Avaz“, tvrdeći da firma „Lala i laćo“ obara tendere i za svaki oboreni tender dobije 1.300 KM.


Curić: Konstantno prave opstrukcije

- To je postao trend. Ta firma koristi rupe u zakonima i nije joj cilj da dobije posao, nego da obori tender. Mjesečno se raspisuju desetine tendera i za svaki koji ona obori dobije 1.300 maraka. Od tog novca firma i funkcionira – rekao je Curić, dodajući da stalne žalbe predstavljaju problem u redovnoj ishrani studenata.

Slične probleme, kaže, imaju i druge javne ustanove za smještaj i zaštitu djece.

S druge strane, direktor firme „Lala i laćo“ Milivoje Stanivuković negirao je navode tvrdeći da ne obaraju tendere da bi tako zarađivali, ali žalbe na izbor ponuđača redovno šalju kako bi spriječili zloupotrebe.

 Niz prepreka 

- Kada se prijavimo na neki tender, nailazimo na niz prepreka koje su vješto i smišljeno postavljene u tenderskom dokumentu da ih ne može ispuniti bilo ko, nego baš određena firma. Oni unaprijed znaju ko će dobiti tender, to je providno, i mi to razvaljujemo – rekao je Stanivuković.


 Gdje smo god poslali žalbu, ona je osnovana 

- Nekoliko direktora ima problem sa mnom, imaju ga jer ja kažem da je to što je napisano u tenderu suprotno zakonu i oborim im tender. Smeta im što se pojavi neko ko postavlja pitanja i preispituje sve, a oni svjesno krše zakon. Gdje smo god poslali žalbu, ona je osnovana – rekao je Stanivuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.