SARAJEVO

Obilježena 26. godišnjica formiranje Teritorijalne odbrane Republike BiH

Fena

9.4.2018

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači i kod Vječne vatre, danas je obilježena 26. godišnjica osnivanja Teritorijalne odbrane Republike BiH.

Predsjedavajući Skupštine Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije Teritorijalne odbrane (TO) Federacije Bosne i Hercegovine Ismet Poljo kazao je Feni da je 1992. godine došlo do formiranja te organizacije kako bi agresoru pružili otpor.

Dodao je da je jedini legalni način pružanja otpora bilo aktiviranje TO Republike BiH te da je tada izdata naredba da sve organizirane grupe i pojedinci na prostoru BiH uđu u sastav TO kako bi se pružio otpor.

- To su uglavnom bili građani koji su branili svoje kuće, zajedno sa aktivnim rezervnim sastavom policije koji su dali početni input da se organizira odbrana - pojasnio je Poljo.

Kasnije je, dodao je, iz Teritorijalne odbrane BiH formirana Armija Republike BiH, a nakon toga Oružane snage BiH.

Podsjetio je da je teritorijalna odbrana nastala šezdesetih godina kada su sve republike bivše Jugoslavije formirale TO koje su postojale u kontinuitetu do 1992. godine.

- Nažalost, zbog naredbe o razoružanju, teritorijalna odbrana je morala predati oružje JNA - kazao je Poljo.

Također je naglasio da će u toku dana položiti cvijeće i na Šehidsko mezarje Stadion te kod Alipašine džamije, a da će obilježavanje završiti održavanjem Akademije u Domu Oružanih snaga BiH, gdje će najzaslužnijim pojedincima i kolektivima biti dodijeljena i priznanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.