IZVJEŠTAJI

Građani prijavljivali policajce zbog nepozdravljanja, mita...

A. NALO

10.4.2018

Odbor za žalbe javnosti prošle godine razmatrao je 287 žalbi. Građani i pravna lica najčešće su se žalili na nepravilno i neprofesionalno ponašanje policajaca prilikom kontrole i reguliranja saobraćaja. Najviše im je smetalo to što ih službenici nisu kulturno pozdravljali, što nisu bili propisno obučeni i što su izbjegavali da se predstave.  

 Zloupotreba položaja

Izvještaj Odbora za žalbe javnosti, koji čine Željko Mijatović, Nermin Halilagić i Višnja Ljubijankić, u kojem se nalaze ove informacije, na današnjem nastavku sjednice Skupštine KS razmatrat će i poslanici.

- Bilo je dosta žalbi građana koji su bili uvjereni da nisu počinili prekršaj koji su uradili. Posebna važnost i dužna pažnja bila je posvećena prijavama na zloupotrebu položaja policajaca, primanja dara i drugih oblika koristi – navedeno je između ostalog u izvještaju o rada Odbora.

Izvještaji unutrašnjih istraga koji su okončani ocjenom „osnovana“ dostavljeni su policijskom komesaru ili disciplinskom tužiocu Uprave policije MUP-a KS.

Također, u 2017. godini Jedinica za profesionalne standarde evidentirala je 386 predstavki na rad policijskih službenika Uprave MUP-a KS.  Tokom izvještajnog perioda utvrđeno je da je 21 policajac počinio 30 težih povreda dužnosti. Kontrolama je otkriveno da je bilo zloupotrebe položaja, prekomjerne upotrebe sile, nesavjesnog izvršavanja zadataka, narušavanja ugleda MUP-a, pa i tuča jednog policajca na javnom mjestu. 

 Službena dužnost

Utvrđeno je i to da su četiri policajca počinila težu povredu službene dužnosti s elementima krivičnog djela. Devet službenika počinilo je 10 lakših povreda dužnosti.

Zabranjeni komentari na društvenim mrežama 

Članovi Odbora dali su i određene preporuke policajcima kako bi se otklonile uočene nepravilnosti i nezakonite radnje. Između ostalog, preporučeno im je da ne ostavljaju komentare na društvenim mrežama na rad određenih institucija, zatim su im skrenuli pažnju na nepravilno korištenje službenih vozila i učestale nesreće u kojima učestvuju vozila MUP-a KS, kao i na nezakonite intervencije u visokoškolskim ustanova...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.