SARAJEVO

EBRD spreman kreditirati projekte I i IX transverzale

Fena
11.04.2018 10:10

Na sastanku s članovima Vlade Kantona Sarajevo potvrđena je spremnost EBRD-a da sa 38 miliona eura kreditira projekte I i IX transverzale, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Preciznije, EBRD je spreman odobriti kredit od 35 miliona eura za izgradnju dionice I transverzale, koja obuhvata tunel Kobilja glava i spoj izlaza iz tunela do magistralne saobraćajnice, kao i tri miliona eura za kružni tok na IX transverzali - spoj s lotom 2C.

O nastavku realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo, sa šefom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jaunom Braunom (Ian Brown) i njegovim saradnicima razgovarali su premijer Adem Zolj, ministar saobraćaja Mujo Fišo i ovlašteni predstavnik kantonalne Direkcije za puteve Emir Hot.

Kako je na sastanku navedeno, EBRD će uskoro dostaviti Vladi Kantona prijedlog mandatnog pisma za realizaciju ovog novca, nakon čega će, prema riječima premijera Zolja, Vlada pokrenuti procedure za hitni rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Istaknuto je i da se intenzivno rješavaju imovinskopravni odnosi radi izgradnje prve dionice Prve transverzale, od ulice Kranjčevićeva do ulice Halida Kajtaza, da bi se budžetom za narednu godinu mogla planirati sredstva za finansiranje gradnje i ove dionice na navedenoj saobraćajnici.

Predstavnici EBRD-a upoznati su i s planovima resornog ministarstva vezanim za rekonstrukciju tramvajske pruge te nabavku novih tramvaja i trolejbusa za javni gradski prijevoz. Planove bi u formi prijedloga uskoro trebalo da razmotri Vlada.

EBRD je zainteresiran za učešće i u ovom projektu, kao i za tehničku podršku realizaciji.

Oglasi

NA VRH