DOBRINJA

Nećemo dozvoliti da na igralištu naprave parking

Jedino igralište u Aerodromskom Naselju

Piše: N.ĆOSIĆ

13.4.2018

Stanovnici ulice Franca Prešerna na Dobrinji spriječili su radnike da poruše jedino igralište za djecu u ovom dijelu naselja. Došli su s mašinama i u pratnji policije u namjeri da počnu s radovima, ali su ih spriječila djeca koja su u tom trenutku bila na igralištu. Ekipa „Avaza“ jučer je posjetila ovo novogradsko naselje, a mještani su nam kazali da neće dopustiti da ostanu bez jedinog igrališta gdje se djeca i mladi okupljaju.

Posjekli zelenilo

Prema riječima Amera Redžepagića, koji stanuje u neposrednoj blizini igrališta, radnici su uspjeli posjeći zelenilo te ukloniti golove.

- Došli su nenajavljeno i počeli rušiti igralište. Djecu su pokušali otjerati. Međutim, djeca su počela sakupljati potpise mještana protiv bilo kakve gradnje pa su obustavili radove. Evo, već tri dana niko ne dolazi - kazao je Redžepagić.

Mještani kažu da su o svemu obavijestili i nadležne u Općini Novi Grad i da su ih pitali šta namjeravaju ovdje graditi.

- Nisu nam htjeli reći šta namjeravaju graditi. Mislimo da će praviti još jedan parking. Ovo je zaista sramota – dodao je Redžepagić.

Mladi su ostali zatečeni ovakvim ponašanjem Općine. Kažu da je ovo igralište izgrađeno prije 38 godina i da su na njemu odrastale generacije.

I Dalila Ćorović svaki slobodan trenutak provodi na ovom mjestu. Kaže da je jedva čekala lijepo vrijeme da ima gdje izaći, međutim, Općina ima druge planove.



Ćorović: Općina ima druge planove

- Vidjela sam svoje prijatelje okupljene prije nekoliko dana kako protestiraju. Oni neće dopustiti da im oduzmu ovaj prostor. Mislim da nije korektno da ruše jedini dio naselja gdje djeca imaju priliku da se druže i odvoje od interneta – rekla nam je Ćorović.

Igra i druženje

Amina Abdagić je, također, odrasla na ovom igralištu. Sada ovdje dovodi brata da se i on igra.


Abdagić: Mi nemamo drugi prostor

- Mi nemamo drugi prostor. Ovdje su djeca igrala lopte, žmire i svih onih igara koje vole njihovi vršnjaci. Parkinga svakako imamo previše. Pozivamo Općinu da promijene namjere te da nam sačuvaju bar malo prostora za igru i druženje – kazala je Abdagić.

Oduzimaju dio djetinjstva

- Ovo igralište ispratilo je veliki broj generacija. Nogomet, košarka, odbojka, žmurka, svega je ovdje bilo. Nije uredu da nam to oduzmu, isto kao da nam oduzimaju dio djetinjstva. Trebamo se tome usprotiviti i obustaviti izgradnju parkinga ako ikako možemo - kazao nam je Alen Hodžić.


Hodžić: Trebamo se usprotiviti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.