STARI GRAD

Općina oštećena za 350.000 maraka, vijećnici traže ostavke

Piše: N.ĆOSIĆ

14.4.2018

Pravobranilac Općine Stari Grad Dženita Derviškadić će na narednoj sjednici Općinskog vijeća (OV) najvjerovatnije biti smijenjena. Starogradski vijećnici su na kolegiju koji je održan prekjučer jednoglasno donijeli odluku da će tražiti smjenu pravobranioca.

Poslovni prostor 

Naime, kako je kazao vijećnik SBB-a Seid Škaljić, smjena Derviškadić jedino je logično rješenje, s obzirom na to da na prošloj sjednici nije usvojen izvještaj o radu Pravobranilaštva Općine za 2017. godinu.


Šklajić: Bahato ponašanje

- U situaciji kao što je ova, njen rad nije prihvaćen i samim tim ona tu nema više šta raditi. Osim toga, za vrijeme njenog mandata više puta je dolazila u sukob s pojedinim vijećnicima zbog bahatog stava, što je na kraju rezultiralo ovim - kazao je Škaljić.

Vijeće nije prihvatilo izvještaj o radu Pravobranilaštva jer je vansudskom nagodbom pravobranioca s firmom „Kenna“, prema tvrdnjama vijećnika, Općinu oštetila za 350.000 KM. „Kenna“ je, naime, tužila Općinu i tražila da joj se isplati novac koji je utrošila u obnovu poslovnog prostora koji je ranije iznajmila od Općine.

Iako nije imala pravo na nadoknadu uloženog novca u obnovu prostora, Pravobranilaštvo je pristalo na vansudsku nagodbu s „Kennom“ i firmi bez odluke Vijeća pristalo platiti uloženi novac kroz umanjenje kirije.

Vijećnik Vedran Dodik tvrdi da se radi o „zataškavanju krivičnog djela koje je pravobranilac počinio, a potpisao načelnik Ibrahim Hadžibajrić i time direktno oštetio budžet Općine i građane za 350.000 KM“.


Dodik: Podnjeli inicijativu za smjenu

Saglasnost Vijeća

- Mi smo je izglasali, ali nismo zadovoljni njenim radom. Načelnik je taj koji je može po hitnom postupku smijeniti s te dužnosti, ali to ne sprečava ni nas vijećnike da sami donesemo zaključak o pokretanju postupka razrješenja pravobranioca - rekao je Dodik.

Sličnog mišljenja je i starogradski vijećnik Adi Zahiragić (SDA) tvrdeći da su građani oštećeni te da na „svaku vansudsku nagodbu Općine Vijeće mora dati svoju saglasnost“. 

Zahiragić: Vansudska nagodba mora pred vijeće

Derviškadić: Sve je urađeno po zakonu

Pravobranilac Općine Dženita Derviškadić, s druge strane, kazala je jučer za „Avaz“ da je „sve urađeno po zakonu“.

- Sve je urađeno po zakonu i u interesu Općine Stari Grad i njenih građana. To što vijećnici žele moju smjenu je uredu, niko im ništa ne brani. Neka rade onako kako oni misle da je najbolje - kazala je Derviškadić.


Derviškadić: optužbe vijećnika

Hadžibajrić potpisao nagodbu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.