ILIDŽA

Ništa od sanacije Velike aleje

Zbog nedostatka novca kompletna obnova će biti prolongirana do jeseni, rekao Delić

Uskoro i asfaltiranje udarnih rupa prema Vrelu Bosne

Piše: A. TABAK

17.4.2018

Iako je kompletna obnova Velike aleje na Ilidži trebala biti urađena još prošle jeseni, to se ni do danas nije desilo. Kako bi se konačno sanirale udarne rupe na ovom poznatom ilidžanskom šetalištu Kantonalna ustanova za zaštićena prirodna područja prošle godine izdvojila je 150.000 KM, međutim, ostatak novca još nisu dali Općina Ilidža, kao ni Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite i okoliša KS. 

 Šumarska škola 

Kako bi jedan od simbola Ilidže vratio stari sjaj, predstavnici Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja, Općine i Ministarstva održali su sastanak na kojem su dogovorili da se što prije krene s radovima.

- Dok se ne iznađe konačno rješenje i ne osigura kompletan iznos za cijelu rekonstrukciju, bit će asfaltirano prvih 400 metara od fijakerskog stajališta na Ilidži do skretanja za Šumarsku školu. Tako ćemo riješiti problem udarnih rupa u prvom djelu Aleje, a preostali dio prema Vrelu Bosne na nekoliko mjesta bit će sanirane udarne rupe. Dogovoreno je s preduzećem „Rad“ da to bude završeno do prvomajskih praznika – rekao je direktor Ustanove Osman Delić.  

 Odvodni kanali 

Međutim, što se tiče kompletne obnove Aleje, najvjerovatnije će biti prolongirana do jeseni.

- Za kompletnu rekonstrukciju potrebno je 2.700.000 KM. Osim asfalta, neophodno je uraditi odvodne kanale i kanalizaciju. Općina Ilidža i Ministarstvo su se obavezali da će pokušati iznaći taj dio novca – dodao je Delić.

Visoke korpe

Delić ističe da su s preduzećem „Park“ potpisali ugovor u vrijednosti od 20.000 KM za angažiranje visokih korpi. Uz pomoć korpi bit će odstranjene osušene grane i stabla koji ugrožavaju okolne objekte i predstavljaju opasnost za šetače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.