OPASNOSTI

Građani prolaze ispod stijene koja se obrušava

Pozivamo ljude da se još malo strpe, rekao Bratić

Sa stijene Orlovača obrušava se kamenje, teren ograđen žutom trakom ( A. Durgut)

Piše: F. MUSTAFIĆ

21.4.2018

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) „Vratnik“ i Gorske službe spašavanja (GSS) sutra će u jutarnjim satima ukloniti opasno kamenje koje se obrušava sa stijene Orlovača na Aleju ambasadora. Dok se to ne desi, Civilna zaštita općine Stari Grad postavila je traku upozorenja građanima da ne koriste ovu šetnicu dok ne bude u potpunosti sigurna. Međutim, gotovo niko od prolaznika koje je naša ekipa jučer zatekla na Darivi nije se pridržavao upozorenja.


Uprkos upozorenjima, građani prolaze ispod stijene

Traka upozorenja

Građani koje smo zatekli kazali su nam da ne obraćaju previše pažnje na upozorenja, iako su svjesni opasnosti koja prijeti s vrha stijene.


Tufo: Traka upozorenja

Buzar Tufo kaže da svakodnevno dolazi na Darivu te da često prošeta i do Kozije ćuprije, ali da se sada ipak vratio s pola puta.

- Ponovo sam pošao gore. Međutim, vidio sam traku upozorenja, a prijatelj kojeg sam sreo kazao mi je da se stijena obrušava. Ja sam star i sporo se krećem pa ne želim da riskiram – rekao nam je Tufo.

Sugrađanin Džemal Valjevac je zajedno s još nekoliko šetača prošao ispod stijene koja se obrušava. Smatra da su nadležni bili dužni fizički spriječiti prolazak građana koji i ne znaju kakva opasnost vreba.

- Mjesto opasnosti trebalo je bolje osigurati. Vidite da se ispod trake provlače biciklisti, žene s djecom, penzioneri... Ovo veliko kamenje treba što hitnije skloniti kako ne bi došlo do nesreće – kazao je Valjevac.

Adekvatan alat


Jašarević: Prostor se loše održava

Abid Jašarević rekao nam je da se stijena obrušavala i ranije, a prije samo nekoliko godina s vrha se odlomio veliki komad. Također, kaže i da svakodnevno šeta Darivom i da, svako malo, primijeti kamenje na putu koje se obrušava.

Kako nam je kazao komandir DVD „Vratnik“ Neven Bratić, ekipe vatrogasaca i Klub spasavalaca 2000 izaći će na teren već sutra u jutarnjim satima kako bi uklonile opasno kamenje s Orlovače.

- Naši vatrogasci izvest će ovu akciju, a osiguravat će nas i Klub spasavalaca. Potrebno je da nabavimo adekvatne alate kojima ćemo ukloniti kamenje. Pozivamo ljude da se još malo strpe i ne prilaze opasnom području – poručio je Bratić.

  Stijena puca  

Stijena je lisnato formirana. Svakodnevno je izložena vlazi i toploti. Zimi u pukotinama voda mrzne pa dolazi i do topljenja snijega. Sve to dovodi do toga da stijena puca i da se kamenje obrušava – dodao je Bratić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.