RAZGOVOR

Admir Džubur, direktor "Toplana": Prvi put smo imali besprijekornu sezonu

Džubur: Finansijska konsolidacija preduzeća

Piše: A. NALO

25.4.2018

Za razliku od ranijih godina koje su obilježile stalne nestašice plina i to usred zime i kvarovi na toplovodu, ova grijna sezona bila je besprijekorna. Postrojenja „Toplana“ radila su punom parom od oktobra do aprila, a zbog stalnih vremenskih oscilacija još nisu trajno isključena.  

Obilježen jubilej

- Do 15. maja naša postrojenja će biti pogonski spremna za rad. Nakon tog roka počinjemo s pripremama za narednu sezonu. Period kada ne rade radijatori iskoristit ćemo da pripremimo kompletan toplifikacioni sistem za narednu zimu. Bit ćemo spremni već od 20. septembra. Za sezonu koja je na izmaku možemo konstatirati da je protekla veoma uspješno – kazao je za „Dnevni avaz“ direktor Admir Džubur.

On uspjehom smatra i to da su u „Toplanama“ u protekle tri godine završili finansijsku konsolidaciju. S obzirom na to, očekivati je da će se pozitivni trendovi poslovanja nastaviti i u budućnosti, a ovom sezonom obilježeno je i 40 godina postojanja.

- I 2017. godinu završili smo s pozitivnim finansijskim rezultatom, što predstavlja nastavak pozitivnog trenda koji je započet u 2016. godini. Ostvarena dobit je uspjeh i rezultat ne samo rada Uprave već i cjelokupnog kolektiva i organa upravljanja preduzeća uz podršku Kantona kao osnivača – ističe Džubur.

Otplata na rate

Prioritet „Toplana“, kaže, i dalje je naplata potraživanja od građana i vlasnika poslovnih prostora koji neredovno izmiruju račune.

- Uporedo s tim kontinuirano provjeravamo i pozivamo korisnike radi ažuriranja baze podataka i provjere stvarnih razloga neplaćanja. Također, pokušavamo s njima postići dogovor o plaćanju na rate – rekao je Džubur.

Najveći energetski investicioni projekt

Početkom aprila „Toplane“ su počele s izgradnjom slobodnostojeće plinske kotlovnice „Alipašin Most 1“ s dimnjakom kojom je planirano napajanje toplotnom energijom kompletnog kompleksa koji se gradi ili planira graditi u tom dijelu grada.

- Izgradnja kotlovnice „AM1“ predstavlja najkompleksniji i najveći poslijeratni energetski investicioni projekt ovakve vrste u KS. On je od krucijalnog značaja za kvalitet zraka u tom dijelu grada. Puštanje u pogon i proba planirani su za 1. oktobar, dok će izgradnja biti završena do 30. oktobra – pojasnio je Džubur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.