SARAJEVO

Izmjena zakona o komunalnoj čistoći nije naišla na podršku zastupnika

A. T.

24.4.2018

Na današnjoj sjednici Skupštine KS zastupnici nisu podržali prijedlog zakona o izmjeni Zakona o komunalnoj čistoći, dok je prijedlog zakona o izmjeni zakona o komunalnim djelatnostima povučen s dnevnog reda. 

Šef Kluba SBB-a Dževad Rađo kazao je da su do sada dva puta produžavali vrijeme ovim zakonima koji su bili neustavni.

- Međutim, mi smo promijenili Ustav KS i ispoštovali odluke Ustavnog suda. Ali, ta priča nije dovela do samog kraja, zahvaljujući inertnosti i neodgovornosti lokalnih zajednica koje su tužile Kanton. Nadam se da će u skorije vrijeme uslijediti dogovor lokalnih zajednica sa KS i da ćemo imati konačno rješenje - rekao je Rađo.

Zastupnik Nezavisnog bloka Mirsad Pinđo kazao je da oba zakona iz oblasti komunalne privrede ne propisuju ništa osim što se Vladi daje još godina da ne radi ništa.

- Mi smo 2016. podržali Vladu da joj je potreban dodatni rok da uskladi zakone u skladu s presudom Ustavnog suda. Sada ponovo traže produžavanje od godinu, što znači da ova Vlada ne misli to uraditi - rekao je Pinđo.

Zastupnik Naše stranke Edin Forto kazao je da prema postojećem zakonu sav teret je na privrednicima i privrednim društvima koji plaćaju i po 10 puta više za odvoz smeća.

Kazao je da njihov klub traži donošenje zakona o komunalnim djelatnostima koji ce ispraviti nepravdu i omogućiti bolji privredni razvoj.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.