PROBLEMI

Je li azil za pse u Prači postao beznadežan slučaj?

A. NALO

28.4.2018

Vlada i Skupština KS krajem prošle godine odobrile su kupovinu azila za pse u Prači od vogošćanske firme “Murai Komerc“. Kao novi vlasnik, Vlada KS preuzela bi upravljanje objektom za napuštene životinje u kojem je trenutno smješteno oko 70 pasa lutalica.  

Nastavak rada

Međutim, s obzirom na to da je od tada prošlo skoro četiri mjeseca, u javnosti se više nisu pojavljivale nikakve informacije o nastavku rada prihvatilišta. Zbog toga je zastupnica SBB-a Selma Filipović na sjednici Skupštine KS zatražila od Vlade i Ministarstva privrede detalje o nastavku rada azila.

- Da li uopće azil radi? Ko njime upravlja i koliko je pasa trenutno smješteno – pitala je, između ostalog, zastupnica Filipović.

Iz Ministarstva privrede KS kazali su da je imenovana Komisija za preuzimanje nekretnina u Prači i uvođenje u posjed Veterinarske stanice KS.

 Nepoštivanje obaveza

- Članovi Komisije su 23. marta obišli azil, ali primopredaja nije izvršena jer predstavnici firme „Murai Komerc“ nisu ispoštovali obaveze definirane Ugovorom o kupoprodaji. Komisija će na teren opet izaći ubrzo - kazao je ministar privrede Muharem Šabić.

 Pompezno otvaranje  

Inače, azil za napuštene životinje otvoren je pompezno krajem marta 2012. godine i u njemu je trebalo boraviti 525 pasa. Tada je manifestaciji prisustvovao veliki broj zvaničnika, predstavnika nevladinog sektora i lokalnog stanovništva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.