STARI GRAD

Vijećnici ne odustaju od smjene pravobraniteljice

OV Stari Grad: Upozorili Tužilaštvo na nezakonite radnje

F. MUSTAFIĆ

4.5.2018


Grupa vijećnika Općinskog vijeća (OV) Stari Grad uputila je inicijativu za smjenu Dženite Derviškadić, pravobraniteljice Općine. Kako su naveli u zahtjevu, koji su proslijedili i našoj redakciji, Derviškadić je zajedno s općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem nezakonito zaključila sporazum o vansudskoj nagodbi s firmom „Kenna“ te na taj način oštetila budžet za 350.000 KM.

Poslovni prostor

Kako navode vijećnici, radi se o priznanju ulaganja ove firme u adaptiranje poslovnog prostora koji je u vlasništvu Općine.

- Općinsko vijeće je u septembru i oktobru prošle godine na sjednicama glasalo protiv odluke da se priznaju uložena sredstva ovoj firmi – stoji u ovom zahtjevu.

Vijećnici podsjećaju da je zakonima Kantona i Grada propisano kada Pravobranilaštvo može mimo Vijeća potpisati vansudsku nagodbu.

- Prije zaključivanja bilo kojeg pravnog posla čija je vrijednost viša od 10 hiljada KM neophodno je pribaviti saglasnost Općinskog vijeća. Očigledno je da je pravobraniteljica s namjerom preskočila i samoinicijativno u saradnji s načelnikom zaključila štetan ugovor – navode vijećnici u pismu.

Prema riječima vijećnika Seada Škaljića, moralno bi bilo prvo da Derviškadić sama podnese ostavku.

Čaša prelivena

- I ranije smo imali dosta primjedbi na njen rad, ali ovaj slučaj je prelio čašu. Iako bi načelnik trebao predložiti Vijeću njeno razrješenje, mislim da se to neće desiti. Ukoliko bude tako, bit ćemo prinuđeni glasati protiv svega što ranije zahtijeva osvrt i mišljenje pravobranioca – kazao je Škaljić.

O nezakonitim radnjama pravobraniteljice i načelnika vijećnici su upoznali i Tužilaštvo KS, od kojeg su zatražili da utvrdi krivičnu odgovornost potpisnika štetnog ugovora.

Stati ukraj

Kako je navedeno u pismu vijećnika, već na narednoj sjednici Vijeća zatražit će da se zbog ovoga detaljno izjasne pravobraniteljica Derviškadić i načelnik Hadžibajrić.

- Ne znamo zbog čega onda mi i postojimo kada oni inicijative koje ne prođu sami potpisuju. Ovome se mora stati ukraj – izričiti su vijećnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.