SARAJEVO

Skupština KS osudila hapšenje Dudakovića: Neprihvatljivo izjednačavanje žrtve i agresora

Piše: A. T.

7.5.2018

Zastupnici Skupštine KS sa 26 glasova "za" i sedam "suzdržanih" usvojili su Deklaraciju na okolnosti hapšenja ratnog komandanta Petog korupsa ARBiH Atifa Dudakovića. 

- Smatramo da je dug svih nas u BiH da osudimo čin hapšenja ratnog komandanta Petog korpusa ARBiH, komandanta Zajedničke komande Vojske FBiH, dijela ratnog komandnog kadra Petog korpusa ARBiH i boraca, koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambenooslobodilačkom ratu. Njihovo zalaganje za samostalnost BiH kao države i njihov doprinos u odbrani vlastitog naroda treba biti inspiracija za naša pokoljenja u duhu izgradnje povjerenja i sretnije budućnosti, ali i sjećanje na nesretnu prošlost. Ova hapšenja ne predstavljaju ništa do pukog nastavka antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve. Mi kao izabrani predstavnici građana Kantona Sarajevo pozivamo sve institucije naše zemlje da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova BiH, bez političkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru naše zemlje. Politika izjednačavanja žrtve i agresora nije i nikada neće biti prihvaćena u narodu koji je dao najveću žrtvu u periodu koji je iza nas. U cilju očuvanja tekovina BiH, te u cilju definiranja pozitivnih političkih procesa koji našu zemlju vode međunarodnim demokratskim putevima i euroatlantskim integracijama, najoštrije osuđujemo način i postupanja kojim se heroji odbrambenooslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što oni ustvari jesu i od kojih se na ovaj način pokušava napraviti zločincima i time u potpunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelj BiH. Ubijeđeni u nevinost naših heroja, zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo u borbi za BiH, stvorenu za sve ljude koji u njoj žive, i istrajati – navedno je u Deklaraciji.

Neslaganje s ovom deklaracijom izrazio je šef Kluba SDP-a Slaviša Šućur, koji je kazao da je loša poruka da se ponašaju na isti način kao i oni koji štite ljude koji su počinili zločine.

- Kao politička institucija ne može ocjenjivati rad tih institucija i vršiti pritisak. Svaki zločin i odgovornost za zločin su individualni. I mislim da je pogrešno govoriti o kolektivnim zločincima i kolektivnim žrtvama. Stoga ću biti suzdržan, jer smatram da ne treba na ovaj način ocjenjivati rad institucija i procese za koje se zalažemo – rekao je Šućur.

Šef Kluba SDA Mirza Čelik pojasnio je da se ova deklaracija ne donosi zbog hapšenja, već na okolnosti hapšenja.

Semir Halilović, zastupnik BPS-a, kazao je da je Deklaracija jedan vid podrške ljudima koji su uhapšeni s nadom da će dokazati da su nedužni. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.