SKUPŠTINA KS

Po hitnom postupku usvojene izmjene Zakona o komunalnoj čistoći

Fena

7.5.2018

Skupština Kantona Sarajevo je po hitnom postupku danas usvojila izmjene Zakona o komunalnoj čistoći i izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima.

Ovim je izbjegnut nastanak pravne praznine u obavljanju komunalne djelatnosti u Kantonu Sarajevo, odnosno kako se ne bi došlo u situaciju da obavljanje komunalnih djelatnosti ostane neregulirano zakonskom regulativom, što bi prouzrokovalo negativne posljedice za rad javnih komunalnih preduzeća u KS i dovelo u pitanje funkcioniranje same komunalne privrede.

Naime, Ustavni sud Federacije BiH je 21. 10. 2015. godine donio presudu kojom je stavljen van snage Zakon o komunalnoj čistoći zbog povrede prava Grada Sarajevo na lokalnu samoupravu.

Kao prijelazno rješenje do implementacije presude koja uključuje donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim će biti tačno definirane nadležnosti Kantona Sarajevo, Grada i jedinica lokalne samouprave u ovom segmentu, Skupština KS je, a na osnovu saglasnosti općina na teritoriju Kantona Sarajevo, donijela novi Zakon o komunalnoj čistoći čije važenje je utvrđeno do donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi KS, a najduže šest mjeseci od dana donošenja Zakona.

Rok važenja Zakona o komunalnoj čistoći predviđen je do aprila 2018. godine, te je bilo neophodno ponovo izvršiti izmjenu navedenog Zakona u dijelu njegovog važenja i produžiti ga za godinu, odnosno do aprila 2019. godine kako se ne bi došlo u situaciju da obavljanje komunalnih djelatnosti ostane neregulirano zakonskom regulativom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.