SKUPŠTINA

Povučen izvještaj o radu Tužilaštva KS zbog nedolaska tužiteljice Burzić

Fena/Avaz.ba

Skupština Kantona Sarajevo je s dnevnog reda današnje sjednice povukla izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo za 2017. godinu, jer kantonalna tužiteljica Dalida Burzić nije došla na sjednicu.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić naveo je da su u uvodnim napomenama izvještaja izneseni podaci o problemima u radu Tužilaštva, a da je ostvarena kolektivna norma Tužilaštva 132,55 posto.  

Udio starih predmeta (starijih od dvije godine) u ukupno ostvarenoj godišnjoj normi je 71,62 posto, a kvalitet tužilačkih odluka zadržan je na vrlo zavidnom nivou i u odnosu na podignute optužnice je 98,46 posto, a u odnosu na naredbe o neprovođenju istrage i obustavljanju istrage 99,68 posto.

Udio osuđujućih presuda je 94,5 posto, međutim, ukupan broj donesenih presuda manji je za 43 posto u odnosu na prethodni period. Uloženo je ukupno 277 žalbi na presudu Suda u cilju pooštravanja kaznene politike sudova u Kantonu Sarajevo, od kojih je 50 posto riješeno, a od ukupnog broja riješenih, uvaženo je 90 posto.

U pretkrivičnom postupku u toku godine primljeno je ukupno 3.716 prijava po poznatom izvršiocu krivičnog djela u svim vrstama predmeta, a 3.551 prijava je zatečena na početku izvještajnog perioda, od toga je riješeno ukupno 4.267 prijava, zaostaci su smanjeni za 15 posto.

Broj prenesenih neriješenih prijava po nepoznatom izvršiocu bio je 43.399 predmeta, broj primljenih 5.279, a riješenih 5.058 predmeta.

Osim toga, od 50.682 predmeta ove vrste koji nisu bili zavedeni u TCMS, riješeno je 24.915 predmeta, što predstavlja smanjenje zaostatka za 50 posto. Iz ranijeg perioda u fazi istrage ostalo je neriješeno 739 predmeta, donesene su naredbe o provođenju istrage u 1.321 predmetu, a riješene su istrage u 1.550 predmeta, na kraju izvještajnog perioda smanjen je broj neriješenih istraga za 30 posto.

Jedan od "neriješenih" istraga je i slučaj Dženana Memića.

Ministar Nenadić je rekao da će zatražiti da tužiteljica dođe na narednu sjednicu i lično podnese izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2017. godinu.

S obzirom na to da je Skuptšina danas dozvolila petominutno obraćanje Muriza Memića, Dalida Burzić je rekla da bi njeno prisustvo značilo ometanje rada Suda te se pismom obratila Skupštini.

NA VRH

Podijeli članak na