KONTROLE Patrole lani imale pune ruke posla

Zbog divljanja na sarajevskim cestama policija kaznila 37.810 vozača

A. NALO
08.05.2018 10:21

Zbog divljanja na gradskim cestama i brze vožnje policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo lani su kaznili 37.810 nesavjesnih  vozača.  

Dostavljeni podaci  

Sudeći prema broju izrečenih kazni, ništa bolje nisu prošli ni pješaci koji su svojim nemarom ugrožavali svoj, ali i život vozača. Najviše kazni izrečeno je zbog nelegalnog prelaska ceste na neprimjerenom mjestu, kretanju po tramvajskim šinama... O ovom gorućem problemu na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine KS govorio je i zastupnik Semir Halilović iz BPS-a. Putem inicijative zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića da mu se dostave podaci o broju kažnjenih.  

Pravljenje prekršaja   

- Uprava policije MUP-a KS u proteklom vremenu prepoznala je problematiku nesavjesnih pješaka u saobraćaju, kao i nesavjesnih vozača koji prekoračenjem brzine prave prekršaj. Redovnim saobraćajnim kontrolama preventivno i represivno djelujemo na takve kategorije – rekao je Mulabdić. 

Upozoreno 1.712 pješaka  

Kako je navedeno u izvještaju, tokom prošle godine policijske patrole zaustavile su i kontrolirale 5.057 pješaka učesnika u saobraćaju. Od tog broja, zbog nepoštivanja propisa kažnjeno je njih 3.345 i upozoreno 1.712.

NA VRH