SARAJEVO

Ministar Kurić najavio podršku projektima VKBI-ja

Fena

9.5.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić prisustvovao je sjednici Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) kada mu je predsjednik Vijeća Nedžad Mulabegović prezentirao najznačajnije aktivnosti i upoznao s budućim projektnim aktivnostima koje bi ovo ministarstvo moglo podržati. 

Ministar Kurić izrazio je opredjeljenje da organizacija kao što je VKBI mora imati uvažavanje i podršku kakvu zaslužuje u društvenoj zajednici te najavio da će Ministarstvo finansijski podržati projekte poput javne tribine Vijeća te pomoći štampanje VIII toma Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića.

Najavio je i da će Ministarstvo pomoći u izradi elaborata Bosanskih povelja sloboda inicijatora Omera Ibrahimagića, pružiti podršku projektima Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća te održavanju akademije povodom Dana Vijeća.

Kurić je izrazio podršku radu ove značajne bošnjačke organizacije u čijem članstvu je, između ostalih, više od 70 profesora i akademika, koji su angažmanom zadužili bosanskohercegovačko društvo i državu u njenoj novoj historiji.

Članovi Upravnog odbora VKBI-ja upoznati su da je u kontaktima s kabinetom premijera Federacije BiH Fadila Novalića razgovarano o mogućnosti da federalni premijer posjeti Vijeće u posljednjoj sedmici maja ove godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Najavljeno je da će Vijeće 22. maja organizirati javnu tribinu u saradnji s Hrvatskim narodnim vijećem BiH, Srpskim građanskim vijećem - Pokret za ravnopravnost i Asocijacijom nezavisnih intelektualaca - ''Krugom 99''' povodom 26 godina od prijema BiH u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Na tribinu su pozvani član Predsjedništva RBiH u periodu od 1992. do 1996. godine Ivo Komšić, predsjednik Skupštine RBiH iz istog perioda Miro Lazović te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, čiju potvrdu o učešću VKBI očekuje, saopćeno je danas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.