ŠARENI PARK

Čim stigne gumena podloga, igralište će biti otvoreno

Šareni park je jedini u ovom dijelu novosarajevske općine ( F. Fočo)

Piše: F. MUSTAFIĆ

10.5.2018

Iako su nadležni u Općini Novo Sarajevo i preduzeću „Park“ već nekoliko puta posljednjih mjeseci najavljivali da bi jedini dječiji park na Trgu heroja mogao ponovo biti otvoren, to se još nije desilo. Kako saznajemo, katanci s ulaznih vrata Šarenog parka već početkom naredne sedmice ipak bi mogli biti skinuti i park predat mališanima i njihovim roditeljima koji već duže vrijeme čekaju na njegovu obnovu.

Gumena podloga

Prema riječima Aldijane Hamze iz „Parka“, čiji su radnici skoro popravili uništeni mobilijar i obnovili dotrajale sprave, razlog zbog kojeg djeca još nemaju prostor za igru je to što se čeka na gumenu podlogu koja treba stići iz inozemstva.

- Imali smo dosta problem u vezi s nabavkom gumene podloge. Radi se o specijalnoj livenoj podlozi koju je bilo nemoguće kod nas nabaviti i koju rijetko koje igralište ili park u našem gradu koristi. Naši radnici očekuju da će podloga već početkom naredne sedmice stići i odmah će biti postavljena – kazala je Hamza.

Ona ističe da u „Parku“ razumiju nezadovoljstvo sugrađana kojima je to jedino mjesto u ovom dijelu grada gdje mogu izvesti svoju djecu.

- Uredili smo sve staze i zelene površine. Sve smo sredili. Ostalo je da se još postavi ta gumena podloga koja ide ispod rekvizita. Nažalost, firma koja je ranije postavila mobilijar i održavala park radila je to vrlo nekvalitetno. Mi smo željeli da posao uradimo kako treba. Nažalost, duže se čekalo, ali ćemo zato dobiti kvalitetno igralište – rekla je Hamza.  

Dotrajao mobilijar

Ranije je nakon naredbe inspekcije ovaj park mjesecima bio zatvoren jer je mobilijar bio dotrajao, a time i vrlo opasan. Nakon brojnih zahtjeva roditelja Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS još u februaru je započelo radove.

Stanovnici ovog dijela novosarajevske općine se nadaju da će nakon što „Park“ završi sve poslove i Općina odmah dati zeleno svjetlo za njegovo korištenje.   

800 kvadrata prostora

“Šareni park” je prvo igralište u gradu koje se prostire na više od 800 kvadrata i posjeduje opremu za djecu s poteškoćama u razvoju i mališane do 12 godina. Također, park sadrži i prostor za odmor roditelja, prostor za odmor i druženje starijih osoba. Park je osiguran visokom ogradom i na taj način siguran za svakodnevni boravak stanovnika Trga heroja.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.