SARAJEVO

Vlast u Vogošći priča jedno, a radi drugo: Turistička lokacija pretvorena u ruglo

Piše: E. M.

10.5.2018

Da Općina Vogošća, reda radi, periodično usvaja određene akcione planove, govori i njihov odnos prema sumpornom vrelu u Jošaničkom potoku.  

U Turističkom akcionom planu Općine Vogošća ovo vrelo registrirano je kao hidrološki spomenik prirode. Usta zvaničnika puna su priča o ispitivanjima ove ljekovite vode, izradi projektne dokumentacije koja bi doprinijela uređenju ovog lokaliteta te na njega usmjerila i pažnju turističkih posjetilaca. No, obećanja nikako da se realiziraju.

Umjesto da vlast uredi ovaj prostor, građani su ga počeli sami uređivati. No, umjesto da im u tim aktivnostima pomogne Općina, ona je taj prostor dodatno uzurpirala postavljanjem kontejnera za odlaganje smeća i drugog otpada na samom prilazu do vrela te je ovaj prostor, umjesto u turistički interesantnu lokaciju, pretvorila u ruglo.

Inače, dokumenti i istraživanja koja su, svojevremeno, rađena govore da su na ovom lokalitetu pronađeni ostaci neke rimske zgrade i mnogo odlomaka cigle, a da je pravi povod postojanja takve građevine upravo bila "smrdljiva voda" koja je neposredno tu izvirala.

U tursko doba tu je bio i han s kućom za stanovanje i štalom. Naime, ovim pravcem je išao značajan put koji je vodio ka Kladnju i Tuzli. Ovaj dio današnje Vogošće izgubio je svoju važnost kada je ova putna komunikacija prebačena u kanjon rijeke Ljubine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.