ŠKOLSTVO

Testova se uplašili i roditelji i đaci

Nemaju razloga za paniku i strah, kaže ministar

Eksterna procjena znanja učenika trećih i šestih razreda

Piše: A. NALO

13.5.2018

Na zvaničnoj stranici Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS objavljen je katalog pitanja za eksternu procjenu znanja učenika trećih i šestih razreda. Na ovaj način želi se olakšati osnovcima, roditeljima i učenicima da se što bolje pripreme za provjeru znanja iz bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti, zatim matematike i engleskog jezika.  

Eksterna matura

Zbog obimnosti štiva koje školarci trebaju još jednom proći do polaganja testova koje će biti organizirano od 4. do 8. juna resorni ministar Elvir Kazazović u izjavi za „Dnevni avaz“ kaže da roditelji nemaju razloga za paniku i strah.  

- Testiranje će biti samo iz tri glavna predmeta koja imaju najveći fond sati. Radit će se na principu polaganja eksterne mature. Međutim, razlika je u tome što ocjene dobivene na testovima neće utjecati na završne ocjene đaka. Zato nema razloga za paniku jer na ovaj način samo poredimo ocjene iz nastavnog predmeta sa stvaranim znanjem učenika – rekao je Kazazović.

 Dobri kriteriji  

Prema njegovim riječima, postoji inflacija, odnosno povećan broj visokih ocjena.



Kazazović: Ne utječe na ocjene

- Cilj nam je da imamo dobre kriterije prilikom davanja ocjena. Ne želimo da se one daju po nekim drugim kriterijima – ističe ministar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.