RAZGOVOR S POVODOM

Predložio 18 zakona, svi jednoglasno usvojeni

Znatno su proširene ovlasti inspektora, što je rezultiralo smanjenjem crnog tržišta, rada nacrno i pečaćenjem objekata koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za rad

Nenadić: Smanjili smo i sramotno visoke plaće pojedinim funkcionerima

Piše: Seđad MUHIĆ

12.5.2018

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić (SBB) za gotovo dvije i po godine mandata pokrenuo je mnoge složene reformske procese koji su rezultirali značajnim uspjesima. Kako je kazao u razgovoru za „Dnevni avaz“, najvažniji rezultat je to što je nakon skoro 15 godina čekanja inicirao izmjene Ustava KS, a čime se konačno provode odluke ustavnih sudova BiH i FBiH.  

Pravna sigurnost 

- Napravljen je ustavni osnov za donošenje propisa iz oblasti lokalne samouprave, upotrebe službenih jezika i pisama u Kantonu, implementaciju izbornih rezultata... Također, pokazali smo da poštujemo državu i njene institucije - pravni sistem s jedne strane, a s druge time je zaustavljeno nanošenje ozbiljne štete po međunarodnopravni ugled BiH, njenih institucija i građana, jer u Evropi je nezamislivo da vlast ignorira presude svog ustavnog suda - pojašnjava ministar Nenadić u razgovoru za „Dnevni avaz”.

Koji su još pomaci učinjeni u resoru pravde i uprave?  

- S kantonalnim zastupnicima i kolegama iz određenih institucija, pokrenuli smo velika i vrlo odlučna i hrabra preslaganja pravnih propisa u KS. Ministarstvo je predložilo 18 zakona i ono na što sam posebno ponosan je to da su u Vladi i Skupštini KS svi jednoglasno usvojeni. Takav rezultat nikada niko nije postigao nakon rata na bilo kojem nivou vlasti u BiH. To doživljavam kao potvrdu da smo radili ciljano i posvećeno, a korist za građane je velika i vidljiva, uređene su brojne oblasti i pojačana pravna sigurnost u KS.

Vaše Ministarstvo kreator je i zakona kojim se ograničavaju sramno visoke plaće u pojedinim kantonalnim institucijama i preduzećima. Kakvi su efekti tog zakona? 

- Jedan od prvih zakona koje smo predložili u saradnji s pojedinim zastupnicima bio je Zakon o plaćama i naknadama organa upravljanja i drugih organa i institucija KS, javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Kanton. Ovim zakonom uredili smo plaće funkcionera koje su u pojedinim slučajevima iznosile i do 11.000 KM. Ove smo iznose sveli na razumnih maksimalno 3,5 prosječnih neto plaća u FBiH. Ovim smo pokazali da imamo obraz i viziju, da smo svjesni okruženja i socijalne slike i da niko u javnom sektoru ne može imati plaću od 11.000 maraka. Jednoglasno je usvojen i moj prijedlog Zakona o državnoj službi u KS. To je, prema ocjeni nadležnih europskih institucija, ali i resornih sindikata, prvi konkretan zakon o državnoj službi kojim se išlo puno ispred svih drugih do sada poznatih rješenja u BiH. Nakon stupanja na snagu ovog propisa, prepisuju ga i usvajaju i drugi kantoni, kao solidan zakon, sačuvano je jedinstvo državne službe u FBiH.

Naplata komunalija

 Usvojene su i izmjene Zakona o inspekcijama, šta je novo u tom propisu, ima li konkretnih pomaka na terenu?

- Predložio sam u saradnji s Upravom za inspekcijske poslove izmjene i dopune Zakona o inspekcijama KS. Nakon usvajanja znatno su proširene ovlasti inspektora, što je rezultiralo smanjenjem crnog tržišta, rada nacrno, pečaćenjem objekata koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za rad ili rade bez dozvola, što do tada nije bilo moguće bez dugotrajnih sudskih i administrativnih postupaka... Praksa je pokazala da je te proširene ovlasti javnost odlično prihvatila, da inspekcija brže i učinkovitije reagira na prijave. Također, imamo i nova rješenja u Zakonu o pravobranilaštvu, čime je dodatno zaštićena imovina Kantona, na način da je, uz ostala zakonska rješenja, zaustavljena praksa da se bez odluka Skupštine KS donose odluke o raspolaganju imovinom Kantona. Radio sam sa svojim saradnicima i Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo, čime je poboljšan položaj prava pripadnika nacionalnih manjina i Vijeća nacionalnih manjina.

 U saradnji sa sudovima, jedan ste od kreatora i vrlo značajnog Akcionog plana za unapređenje naplate komunalnih usluga u KS. Šta konkretno donosi njegova primjena?  

- Akcioni plan je dobar posao i kreirao sam ga upravo radi rasterećenja pravosuđa u KS. To je vrlo prepoznatljiva aktivnost, jer je dala konkretne i vrlo vidljive rezultate. Provedbom 50-ak mjera iz tog plana smanjili smo broj tužbi zbog neplaćenih komunalija za nekoliko stotina hiljada KM i naplatili potraživanja po ovom osnovu u iznosu od oko 50 miliona maraka.

Unaprijedili smo i osigurali s drugim institucijama primjenu instituta i alternativne kaznene sankcije "rad za opće dobro na slobodi" i "posebne odgojne mjere prema maloljetnim učiniocima kaznenih dijela“. Tako smo napravili veoma mjerljive uštede za budžet, jer nema zatvorskih troškova, a također smo dali doprinos jačanju pravosuđa i zadobili povjerenje građana.

Nema gužvi u ZK uredu

Nedavno je Vašim i zalaganjem čelnika Općinskog suda otvoreno još šaltera u ZK uredu, tako da nema više gužvi, a posebne šaltere imaju advokati i notari. Kakvu suradnju imate s njima?

- Unaprijedili smo saradnju sa Advokatskom i Notarskom komorom, imamo redovne sastanke i rješavamo pitanja od zajedničkog interesa. Tako je, nedavno smo u saradnji s predsjednicom Općinskog suda, a na zahtjev advokata i notara, osigurali poseban šalter za njih u ZK uredu Suda, čime smo olakšali njihov rad, smanjili im duga čekanja u redovima i time im omogućili da više vremena provode u svojim uredima i na Sudu. Tu su i dodatna četiri šaltera za građane. Mislim da smo dobar posao napravili i u radu sa sindikatima. Potpisali smo šest kolektivnih ugovora i time vratili povjerenje građana i zainteresiranih sindikata i ciljanih grupa, te zaustavili tužbe radnika iz javnog sektora, kojih je iz prethodnih mandata zatečeno u iznosu od oko 60 miliona KM.

 Austrijska kuća nakon tri decenije vraća se građanima

- Među konkretnim projektima našeg ministarstva je i taj da smo nedavno s nadležnim općinskim službama i u konsultacijama s Vijećem nacionalnih manjina KS pokrenuli projekt obnove Austrijske kuće na Ciglanama, koja će se nakon skoro 30 godina vratiti građanima, a u njoj će biti smješteni Centar za zdravo odrastanje i Kuća nacionalnih manjina.

Imam i obavezu kojoj ću se u narednom periodu posebno posvetiti, a to je nastavak reforme lokalne samouprave. Tu puno stvari ne zavisi od mene. Svaki korak na tom složenom putu, nakon ustavne reforme koju sam proveo, bit će veliki napredak, a stanje je bilo više nego zapušteno, posebno u funkcioniranju zajedničke komunalne infrastrukture – najavljuje ministar Nenadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.