SARAJEVO

Otvoren Spomen-park Odreda "Lasta" na lokalitetu Park - Višnjik

Fena

15.5.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić prisustvovali su otvaranju Spomen-parka posvećenom Odredu policije za specijalne namjene "Lasta".

Spomen-park se nalazi kod Građevinskog fakulteta UNSA-e, gdje je nekada bilo sjedište jedinice.

Ministar Fišo kazao je da je zadovoljan što je Sarajevo, osim Trga Prvog korpusa Armije RBiH i ulice Armije RBiH, dobilo i Spomen-park Odreda „Lasta“.

- U maju obilježavamo niz važnih godišnjica i nastavit ćemo dalje istim tempom, jer nećemo dozvoliti da se historija naše slavne borbe zaboravi - poručio je Fišo.

Prema riječima ministra Mulabdića, u ratnom periodu živote za BiH dalo je 56 pripadnika jedinice „Lasta“ svih nacionalnosti te neće dozvoliti da izblijede sjećanja na žrtvu i hrabrost pripadnika ovog odreda.

Odred "Lasta" formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, osim specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke.

Tokom agresije na BiH jedinica je učestvovala na mnogim ratištima u gradu Sarajevu, oko grada, u Mostaru, a ratnu epopeju pripadnici ovog odreda završili su u Bosanskoj krajini kao oslobodioci Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca.

"Lasta" je prva jedinica koja je ušla u opkoljeni grad Mostar i za taj podvig je od gradonačelnika Mostara dobila priznanje u vidu Povelje Grada Mostara, saopćeno je iz Pres-služba KS.

Prema medicinskim evidencijama, u odnosu na ukupan broj pripadnika jedinice, tokom agresije u prosjeku je svaki pripadnik dva puta ranjavan.

Ova jedinica je i dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.