Sarajevo će do naredne godine dobiti zgradu Akademije scenskih umjetnosti

GRAD FILMA

Sarajevo će do naredne godine dobiti zgradu Akademije scenskih umjetnosti

Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji prostire se na 5.500 kvadratnih metara. Osim kabineta, bit će osigurani i prateće prostorije, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio, te dvije pozorišne scene – manja sa 150 mjesta i veća sa oko 300 sjedećih mjesta. 

Temeljac za novi objekt ASU postavljen je prije osam godina, ali zbog brojnih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još, nažalost, nije završen. Vrijednost projekta je oko 10 miliona KM. Do sada su završene dvije faze njegove realizacije.

Ovaj vrlo važan objekt, koji je, između ostalog, i značajan za razvoj filmske produkcije, obišli su danas predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, premijer Adem Zolj, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić, te dekan Akademije scenskih umjetnosti Pjer Žalica i prorektor UNSA za umjetnost, kulturu i sport Zijad Mehić.

- Uprkos sjajnim svjetskim uspjesima, koje postižu nastavnici i studenti naše sarajevske Akademije, oni su još podstanari i nemaju svoje prostorije. Zbog toga sam i pokrenula inicijativu da se svi koji su nadležni za nastavak njene izgradnje uključe u rješavanje ovog problema kako bi Sarajevo, poznatiji i kao ''Grad filma'', imao najveću pozorišnu scenu, a studenti Akademije dobili uvjete za obrazovanje na evropskom nivou - poručila je predsjedavajuća Babić.

Prema njenim riječima, za Akademiju, njene profesore, glumce, reditelje, producente, scenariste vezani su svi uspjesi bosanskohercegovačke kinematografije, kao i uspjesi našeg pozorišta.

- Nema svjetskog priznanja, a da nije u njihovim vitrinama - poručila je predsjedavajuća Babić te dodala da oni sa sadašnjim prostornim kapacitetima nemaju mogućnost da se razvijaju u onim oblastima umjetnosti koje mladi svijet traži.

Premijer Zolj je rekao da Kanton Sarajevo od samog početka podržava ovaj vrlo značajan projekt i sad se nastoje iznaći modaliteti, ukoliko je to moguće, za osiguranje dodatnih finansijskih sredstava da bi novi objekt ASU naredne godine bio useljiv.

- Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je do sada u ovu zgradu uložio oko četiri miliona KM, a s obzirom na to da je izgrađen na njihovoj zemlji tu nisu imali dodatnih troškova. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdvojilo je oko milion KM - pojasnio je direktor Hulusić.

Najavio je da je u narednom periodu planirano da Zavod učestvuje sa još milion KM za vanjsko uređenje, a ovo ministarstvo sa 500.000 KM za opremanje unutrašnjosti objekta.

Istakao je da nedostaje oko četiri miliona KS da bi nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti počela sa radom.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH