GRAD FILMA

Sarajevo će do naredne godine dobiti zgradu Akademije scenskih umjetnosti

Avaz.ba

15.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji prostire se na 5.500 kvadratnih metara. Osim kabineta, bit će osigurani i prateće prostorije, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio, te dvije pozorišne scene – manja sa 150 mjesta i veća sa oko 300 sjedećih mjesta. 

Temeljac za novi objekt ASU postavljen je prije osam godina, ali zbog brojnih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još, nažalost, nije završen. Vrijednost projekta je oko 10 miliona KM. Do sada su završene dvije faze njegove realizacije.

Ovaj vrlo važan objekt, koji je, između ostalog, i značajan za razvoj filmske produkcije, obišli su danas predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, premijer Adem Zolj, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić, te dekan Akademije scenskih umjetnosti Pjer Žalica i prorektor UNSA za umjetnost, kulturu i sport Zijad Mehić.

- Uprkos sjajnim svjetskim uspjesima, koje postižu nastavnici i studenti naše sarajevske Akademije, oni su još podstanari i nemaju svoje prostorije. Zbog toga sam i pokrenula inicijativu da se svi koji su nadležni za nastavak njene izgradnje uključe u rješavanje ovog problema kako bi Sarajevo, poznatiji i kao ''Grad filma'', imao najveću pozorišnu scenu, a studenti Akademije dobili uvjete za obrazovanje na evropskom nivou - poručila je predsjedavajuća Babić.

Prema njenim riječima, za Akademiju, njene profesore, glumce, reditelje, producente, scenariste vezani su svi uspjesi bosanskohercegovačke kinematografije, kao i uspjesi našeg pozorišta.

- Nema svjetskog priznanja, a da nije u njihovim vitrinama - poručila je predsjedavajuća Babić te dodala da oni sa sadašnjim prostornim kapacitetima nemaju mogućnost da se razvijaju u onim oblastima umjetnosti koje mladi svijet traži.

Premijer Zolj je rekao da Kanton Sarajevo od samog početka podržava ovaj vrlo značajan projekt i sad se nastoje iznaći modaliteti, ukoliko je to moguće, za osiguranje dodatnih finansijskih sredstava da bi novi objekt ASU naredne godine bio useljiv.

- Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je do sada u ovu zgradu uložio oko četiri miliona KM, a s obzirom na to da je izgrađen na njihovoj zemlji tu nisu imali dodatnih troškova. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdvojilo je oko milion KM - pojasnio je direktor Hulusić.

Najavio je da je u narednom periodu planirano da Zavod učestvuje sa još milion KM za vanjsko uređenje, a ovo ministarstvo sa 500.000 KM za opremanje unutrašnjosti objekta.

Istakao je da nedostaje oko četiri miliona KS da bi nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti počela sa radom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.