SARAJEVO

Hulusić razgovarao s premijerom Zoljem: Realizacija infrastrukturnih projekata

Avaz.ba
15.05.2018 16:14

Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić bio je domaćin današnjeg sastanka na kojem su učestvovali i premijer KS Adem Zolj, ministar saobraćaja Mujo Fišo, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić te predstavnici Direkcije za puteve KS i općine Novi Grad.  

Razgovarano je o brojnim infrastrukturnim projektima, u čijoj realizaciji Zavod za izgradnju ima vrlo značajnu ulogu.

Tako je bilo govora o nastavku izgradnje V transverzale, kojom će naselje Čengić-Vila biti spojeno na Južnu longitudinalu. Ujedno, to bi u budućnosti bila i funkcionalna veza Južne longitudinale s budućim gradskim autoputom. Zavod za izgradnju KS već je osigurao sredstva za spajanje V transverzale s Južnom longitudinalom kod Bosmala.

Konkretni potezi dogovoreni su kada je u pitanju nastavak izgradnje Južne longitudinale. Tako će dio trase ove saobraćajnice od pekare AS do Bosmala biti preprojektiran da bi se osigurala ažurnost u projektnoj dokumentaciji i bolja funkcionalna povezanost s V transverzalom. Prema zaključku sastanka, u međuvremenu, Zavod za izgradnju će na ovoj trasi rješavati imovinskopravne odnose.

Također, kada je u pitanju Južna longitudinala, razgovarano je i o izmještanju zgrade na Grbavici, koja se nalazi na trasi buduće saobraćajnice. Projekt izmještanja zgrade je u izradi, a pristupa se i rješavanju imovinskopravnih odnosa.

NA VRH