REAKCIJE

Nakon najave gradonačelnika Skake da će organizirati utrku Formule E: Bolidi se ne voze po rupama!

Još se ne zna kuda je planirana staza: Gradske ulice pune rupa, kratera...

Piše: F. MUSTAFIĆ

15.5.2018

Najava gradonačelnika Abdulaha Skake da bi Sarajevo u junu naredne godine moglo biti domaćin utrke Formule E zatekla je mnoge. I onima koji se gotovo nikako ne razumiju u ovaj sport potpuno je nejasno gdje i na koji način gradonačelnik misli organizirati utrku bolida. 

Posebno zbog činjenice da je većina centralnih gradskih ulica puna rupa, kratera, a za sanaciju do juna naredne godine nema ni vremena, a ni novca. A, kako kažu stručnjaci, formula ne može ići po rupama. 

Glavni pokretač

Da je tako, smatra i stručnjak za organizaciju autotrka Pero Maksimović, koji kaže da je dug proces da neki grad uopće dobije saglasnost Međunarodne automobilske federacije (FIA) da organizira sličnu utrku, a kamoli da se to desi za godinu.

- Siguran sam da nijedna cesta u BiH ne ispunjava uvjete. Da bi se to desilo, mora doći komisija iz FIA-e da primi i licencira stazu, što je dug proces. Iako bih bio sretan da se ta utrka desi, mislim da je to ipak nemoguće po svim parametrima – rekao je Maksimović.

Ipak, Skaka navodi kako uveliko već pola godine traju pripreme da bh. prijestolnica ugosti najpoznatije vozače Formule E.



Skaka: Skup projekt 

Organizaciju bi pomogao Samir Cerić, poduzetnik iz Banje Luke, koji već 26 godina živi u Londonu. On je ujedno i glavni pokretač i zagovornik ove ideje.

- Još nisu određene rute gdje bi se trka organizirala, ali za taj posao bi trebali biti zaduženi stručnjaci iz te oblasti. U pitanju je projekt koji je veoma skup. Tačno je da mi se javio gospodin Cerić i predstavio ideju. Uvjerio nas je da je utrku moguće održati i u našem gradu – rekao nam je Skaka.

Tehnički uvjeti

Predsjednik Sportskog auto-moto saveza BiH (SAMS) Samir Kržalić rekao nam je da se mora pripremiti odgovarajuća podloga, koja ne smije biti valovita, potrebno je postaviti ogradu, branike...

- Ne znam u kojem je obliku utrka zamišljena, ali kada su u pitanju tehnički uvjeti, utrku je moguće organizirati. Naravno, potrebno je znati za koji se kup vozi jer to određuje i pravila i potrebe utrke – kaže Kržalić.

Niko nas nije obavijestio

- Ako ovu utrku organizira FIA, onda se prijava podnosi putem nacionalnog saveza. Kod nas je BIHAMK nosilac licence za takve utrke. Nas niko nije ni o čemu obavijestio – dodao je Kržalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.