NEREGULARNOSTI

Javna LED rasvjeta u Sarajevu: Zastupnicima sumnjiva dodjela posla vrijednog 30 miliona KM

Na području Kantona planirano postavljanje 33.000 novih LED svjetiljki

A. NALO

17.5.2018

U posljednje vrijeme ništa toliko nije diglo prašinu i privuklo pažnju javnosti i građana kao što je to izazvao postupak odabira privatnog partnera za javno-privatno partnerstvo na projektu zamjene i ugradnje LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom na području KS.

Povrat investicije

Zbog insistiranja na određenim kriterijima u javnosti se stvorila percepcija da se ovaj unosan posao vrijedan 30 miliona KM štima stranoj firmi. Inače, na području Kantona bit će postavljeno 33.000 novih LED svjetiljki.


Na uočene neregularnosti reagirao je i zastupnik u Skupštini KS Edin Forto, koji inicijativom traži od ministra komunalne privrede i infrastrukture Senada Hasanspahića (SDA) da se postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača poništi i ponovi.


- Zamjena ulične rasvjete LED tehnologijom je u svojoj suštini projekt unapređenja energijske efikasnosti i ključni kriterij za ovakve projekte ne može biti današnja cijena, već ukupne uštede. Ukupne uštede se mjere povratom investicije u određenom periodu. Tako je izvjesno da bi neki od ponuđača u ovom trenutku ponudili skuplju tehnologiju, ali bi se ukupne uštede pokazale bržim povratom investicije, što bi ga stavilo ispred, a ne iza jeftinijeg ponuđača – smatra Forto.


Nadalje, ključni kriterij za pretkvalifikaciju privatnog partnera je učešće na istim projektima zamjene javne rasvjete minimalne vrijednosti od 30 miliona KM u posljednjih pet godina. Ovaj kriterij, tvrdi Forto, isključuje sve firme u BiH.

Potrebne reference


On smatra da se treba razmotriti mogućnost da se upravo ovakvim projektima firmama iz BiH omogući stjecanje potrebnih referenci kako bi mogli učestvovati na istim ili sličnim natječajima širom regije i Evrope.


- Projekti energijske efikasnosti poput ovog se gotovo isključivo finansiraju iz izuzetno povoljnih kreditnih i nepovratnih fondova Evropske unije i neobično je da je izabran ne samo model javno-privatnog partnerstva već i takav da se ne gledaju ukupne uštede, već isključivo minimalne propisane uštede kao kriterij – naglasio je Forto.


 Čeka se reakcija ministra


Od ministra Senada Hasanspahića pokušali smo jučer saznati kako će reagirati na zastupničku inicijativu, budući da je i ranije bilo žalbi na ovaj tender i dodjelu posla u vrijednosti od oko 30 miliona KM. Međutim, on nije odgovarao na naše telefonske pozive.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.