AKCIJE

Brojni nedostaci u ishrani učenika i djece u vrtićima

Školske kantine moraju ispunjavati uvjete za rad

Piše: A. NALO

20.5.2018

U protekla dva mjeseca sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) obilazili su i kontrolirali primjenjuje li se u kantinama Pravilnik o ishrani učenika u osnovnim i srednjim školama KS.

Centralne kuhinje

Vildana Brdarić, portparol KUIP-a, za „Dnevni avaz“ kaže da je prekontrolirano 76 kuhinja i kantina i to 42 u osnovnim školama, 19 u srednjim i 13 u vrtićima. Inspektori za hranu pregledali su i dvije centralne kuhinje.

- Na osnovu zapisnika doneseno je 30 rješenja o izrečenim upravnim mjerama za otklanjanje utvrđenih nedostataka koji se odnose na uspostavljanje i provođenje postupaka zasnovanih na principima HACCP sistema, kao i adekvatnu implementaciju sanitarno-higijenskih uvjeta. Osim toga, izdata su i tri prekršajna naloga u iznosu od 1.200 maraka – rekla je Brdarić.

Nastavak kontrole

Prema njenim riječima, Pravilnik o ishrani učenika u osnovnim i srednjim školama KS donesen je na osnovu Zakona o hrani BiH, a na snagu je stupio početkom 2018. godine, od kada je njegova primjena obavezna.

- U narednom periodu bit će nastavljeni nadzori u odgojno-obrazovnim ustanovama koje nisu bile obuhvaćene dosadašnjim kontrolama – ističe Brdarić. 

Uvjeti moraju biti ispunjeni

Inače, Pravilnikom su jasno definirani uvjeti koji se moraju ispuniti kada su u pitanju školski obroci i užine. A ti uvjeti su da su užine nutritivno prilagođene đacima, da imaju prihvatljiv ukus, miris i boju i da je hrana termički obrađena.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.