HOŠIN BRIJEG

Problemi s dotrajalim kanalizacionim cijevima u Sarajevu: Kad kiša pada, ne mogu izaći iz kuće!

Zbog začepljenog šahta kanalizacija teče ulicom

F. MUSTAFIĆ

21.5.2018

Mještani Mjesne zajednice Hrid Jarčedoli godinama muku muče sa starom i dotrajalom kanalizacijom. Svako malo, a posebno u ljetnim mjesecima, na više mjesta na ovom području starogradske općine dolazi do pucanja cijevi, začepljenja odvodnih šahtova pa fekalije teku cestom.  

Zemlja i asfalt

Najteža situacija je u ulici Hošin Brijeg iznad Tranzita, gdje se još od prošle godine fekalije izlijevaju na put, pa su mještani u strahu jer im prijeti zaraza. Kako nam je kazao Adi Ajanović, kanalizacija curi upravo ispred njegovih ulaznih vrata.

- Ovo je katastrofa! Žalili smo se prvo Mjesnoj zajednici, pa Općini, preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ i ništa se nije promijenilo. Najkritičnije je kad kiša pada, tada bukvalno ne možemo izaći iz kuće – kaže Ajanović.

Kao i njegove komšije, i on se plaši da fekalije ne zagade vodu za piće.

- Kanalizacione cijevi su postavljene odmah pored vodovodnih. Plašim se da ćemo se zbog ovog problema svi zaraziti! Na nekoliko mjesta primijetili smo da su fekalije probile zemlju i asfalt – navodi Ajanović.


Čolpa: Fekalije u garaži

Obustavljeni radovi

Njegovom komšiji Džemalu Čolpi kanalizacija je već prodrla u garažu.

- Ekipa ViK-a je prošle sedmice dolazila i ponovo obilježila kvar. Od tada niko ne dolazi... Plašimo se visokih temperatura jer se tada najviše osjeti nesnosan smrad. Naravno, plašimo se i zaraza, a posljednjih dana ne možemo ni prozor otvoriti – navodi on.

Zašto su radovi obustavljeni 

Općina Stari Grad ranije je pokušala riješiti problem odvoda kanalizacije u ovom dijelu, međutim, kako kaže Čolpa, radovi su obustavljeni.

- Ispod Tranzita također je bilo ovih problema pa je zamijenjeno oko 80 metara starih cijevi. Sad vidimo da su se radovi trebali nastaviti i da su i cijevi ispred naših kuća trebale biti zamijenjene – dodao je Čolpa.

Pisali peticiju

- Svakodnevno pokušavamo riješiti ovaj problem. Pisali smo i peticiju Mjesnoj zajednici, nadležnoj općinskoj službi, preduzeću ViK... Jedino što su nam kazali jeste da kanalizaciona mreža ne pripada ViK-u, već Općini. A tamo su nam kazali da ovo nije tačno – rekao nam je Čolpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.