Izgradnja Prve transverzale prioritet

Zolj: Prioritet kružni tok na Vogošćanskoj petlji

Fena

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić danas je održao radni sastanak s premijerom Vlade Kantona Sarajevo Ademom Zoljem, ministrom saobraćaja KS Mujom Fišom, te predstavnicima Zavoda za planiranje KS i JP Ceste Federacije BiH na kojem je razgovarano o izgradnji raskrsnica s kružnim tokom na području općine Vogošća kao i izgradnji Prve transverzale.

- Dogovorena je dinamika radova na izgradnji kružnih tokova. Prioritet je kružni tok na Vogošćanskoj petlji a iz JP Ceste Federacije BiH su nam obećali da će veoma brzo krenuti sa radovima. Što se tiče drugog kružnog toka kod hotela 'Sunce', Vlada Kantona Sarajevo je ponudila finansijsku pomoć u izgradnji, Općina Vogošća treba da riješi imovinsko pravne odnose a JP CFBiH da realizuje. Oba ova toka bi trebala krenuti sa izgradnjom ove godine. Kada je u pitanju izrada prostorno-planske dokumentacije za trasu Prve transverzale, pojavili su se manji problemi jer trasa prolazi pored gasnih instalacija i željezničke pruge. Dogovoreno je da će se veoma brzo obaviti razgovori sa Federalnim ministrom i sa uparavama BH Gasa i Željeznica Federacije oko trase Prve transverzale, koja je fiksna i ne može se pomjerati. Izgradnja Prve transverzale nije samo prioritet Kantona Sarajevo nego je prioritet i države BiH, zato se Vlada Federacije i pojavila kao investitor - istakao je premijer KS-a Zolj.

Općina Vogošća zajedno s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo vodi aktivnosti oko izgradnje kružnog toka na Vogošćanskoj petlji.

- Kada je u pitanju izgradnja kružnog toka na Vogošćanskoj petlji od JP Ceste Federacije BiH smo dobili obećanje da bi do kraja oktobra ove godine ovaj kružni tok mogao biti završen. U interesu Ministarstva Saobraćaja KS je i realizacija kružnih tokova kod hotela 'Sunce', ulaz u Industrijsku zonu kompleks 'UNIS' i na Kobiljoj Glavi - naveo je kantonalni ministar Fišo.

 Sastanku je prisustvovao i direktor Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo Hamdija Efendić.

- Što se tiče izrade prostorno-planske dokumentacije za Prvu transverzalu, Zavod čeka saglasnosti od BH Gasa i Željeznica FBiH kako bi mogli nastaviti sa aktivnostima. Nadam se da će biti razumjevanja i da ćemo dobiti tražene saglasnosti jer izgradnja Prve transverzale je od veoma velikog značaja - naglasio je Efendić, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Više o temi Vogošća

NA VRH

Podijeli članak na