INICIJATIVE

Dijabetičarima dati uređaje za bezbolno mjerenje šećera

Jedan od prioriteta u liječenju trebaju biti djeca i mladi s dijabetesom

A. TABAK

27.5.2018


Kako bi mališani oboljeli od dijabetesa imali bolje i kvalitetnije liječenje, zastupnik Skupštine KS Dževad Rađo (SBB), vođen inicijativom Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa u FBiH, na posljednjoj sjednici pokrenuo je inicijativu prema ministarstvu zdravstva.  

Uputiti zahtjev

Kao i predstavnici Udruženja, Rađo traži da se nabave uređaji za bezbolno i kontinuirano mjerenja nivoa šećera u krvi koji se u svijetu koriste više od 20 godina.

- S obzirom na to da je glukagon, lijek koji je neophodan u liječenju teških hipoglikemija, skinut s esencijalne liste A lijekova i stavljen na bolničku, djeca nemaju pravo na njega. Također, nemaju pravo ni na dovoljan broj inzulinskih pumpi i trakica te mjerače šećera – kazao je Rađo.

Ističe da je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH potrebno uputiti zahtjev da se senzor za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi i čitač za očitavanje vrijednosti uvrste u Registar medicinskih sredstva.

Definirati prioritete

- Potrebno je i da Ministarstvo zdravstva KS napravi reorganizaciju dijabetološke zaštite te definira prioritete. Jedan od tih prioriteta trebaju biti djeca i mladi s dijabetesom. Problem glukagona može se riješiti stavljanjem na kantonalnu A listu ili putem recepta – rekao je Rađo.

Sastanak s predstavnicima Udruženja 

Radi rješavanja ovog problema Rađo je održao sastanak s predstavnicima Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa u FBiH. Naglasio je da neće odustati od ove priče sve dok se mladima ne osigura kvalitetnije liječenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.