PROJEKTI Vlada dala saglasnost na prijedlog Zavoda za izgradnju

Logor „Kon-Tiki“ sve bliže da postane memorijalni centar

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja spomenika nema prilaz saobraćajnicama, a taj problem bit će riješen, rekao Hulusić

E. MURAČEVIĆ
29.05.2018 07:07

Foto: Pansion „Kon-Tiki“: Bit će riješen problem pristupa saobraćajnicama

Zavod za izgradnju KS, uz saglasnost Vlade, riješit će problem prilaza restoranu "Kon-Tiki" u Vogošći koji bi trebao biti preuređen u spomen-obilježje - muzej stradanja građana BiH.

Zamjena nekretnina 

Kako je za „Avaz“ rekao direktor Zavoda Mirza Hulusić, lokacija na kojoj je planirana izgradnja spomenika nema prilaz saobraćajnicama. Taj problem bit će riješen, a na ugovor o zamjeni nekretnina koji su potpisali Zavod i Safet Pozderović, osim Vlade, saglasnost mora dati i Skupština KS.

  •  Hulusić: Zamjena nekretnina
    Hulusić: Zamjena nekretnina

Već odavno postoji ideja da se od agresorskog logora „Bunker“ kod pansiona „Kon-Tiki“, u kojem je bilo zatočeno 800, a 400 Bošnjaka i ostalih građana BiH ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu, napravi spomen-obilježje. U tom smisli Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja odavno pokušavaju otkupiti pansion „Kon-Tiki“ kako bi ga preuredili u memorijalni centar.

  • Agresorski logor Bunker kod pansiona „Kon-Tiki"
    Agresorski logor Bunker kod pansiona „Kon-Tiki"

Nakon što bude riješen problem puta, bit će to dodatni korak ka ostvarenju cilja, odnosno osnivanju muzeja stradanja.

Generacije mladih 

- Nejasno je zašto agresorski logor „Bunker“ kod „Kon-Tikija“ još nije pretvoren u memorijalni centar koji će svjedočiti o stradanju Bošnjaka. Za budući memorijalni centar potrebno je mjesto na kojem će generacije mladih, koji to ne mogu u školskim klupama, učiti o tome šta nam se dešavalo tokom agresije na BiH – kazao je Enver Karić, jedan od zatočenika ovog logora.

Zločinci Vlaćo, Milanović... 

Za zločine u Vogošći osuđeni su upravnik logora "Kon-Tiki" Branko Vlaćo i izvršioci zločina Mladen Milanović, Dragan i Sretko Damjanović. U toku je sudski postupak protiv Jovana Tintora, nekadašnjeg predsjednika kriznog štaba samoprozvane srpske općine Vogošća.

Tagovi

Kon Tiki
NA VRH