REAKCIJE

Opservatorij ubijaju drugi put

Za obnovu Bistričke kule potrebno pola miliona KM

F. MUSTAFIĆ

29.5.2018

Od ideje i nastojanja Astronomskog društva „Orion“ da se austrougarska tvrđava, dio kompleksa Astronomske opservatorije na Trebeviću, Bistrička kula, poznatija kao Čolina kapa, uskoro obnovi i uredi kao multimedijalni prostor za predavanja iz astronomije očito neće biti ništa. Općina Stari Grad odlučila je da Čolinu kapu, gdje je prije rata bio smješten jedini opservatorij u našoj zemlji, dodijeli na korištenje privatnoj firmi „Job Invest“ za otvaranje kafića.


Mjesečni najam


Kako nam je kazao Muhamed Muminović, predsjednik ovog društva, Općina se oglušila na njihove vapaje za obnovu, ali i zaboravila da je „Orion“ bio prijeratni vlasnik ovog objekta, poznatijeg i kao Čolina kapa.

 

- Umjesto da su se pobrinuli da se nađu sredstva za obnovu, a radi se o nekih pola miliona maraka, birokrati su odlučili da im je bolje da uzmu stotinjak maraka za mjesečni najam. Gore nema vode, struje, kanalizacije, trebaju prilične pare da se objekt dovede u kakvo-takvo stanje – kaže Muminović.


On podsjeća i da su prije nekoliko godina pokušavali pronaći donatore za obnovu.


- Naš plan je bio da se objekti obnove, a oni su nas sada zloupotrijebili i sada uništavaju ideju astronomije u BiH. Generacije mladih su godinama gradile Astronomsku opservatoriju, tokom opsade je srušena, a sada se drugi put ubija – rekao nam je Muminović.

Ulaganje u nauku

Na odluku da ovaj jedan od najreprezentativnijih spomenika Trebevića i grada postane kafić, oštro je reagirao i Tarik Jažić iz Naše stranke. On smatra da je jedino što se još može učiniti to da „Job Invest“ odustane od ovog prostora.  


- Turizam nije samo obići ugostiteljske objekte na Trebeviću. Plan je bio da se napravi naučni centar koji će biti primamljiv i turistima. Općina je dokazala da se ulaganje u nauku ne isplati – rekao nam je Jažić i dodao da ovom odlukom općinske službe nisu prekršile nikakav propis, ali da je nemoralno na ovakav način odreći se Čoline kape.








Prijeratni izgled Bistričke kule

Borba svim snagama


- Stotine amatera i desetine profesionalaca su prva astronomska znanja stjecale putem naših knjiga, škola astronomije, davali smo im inspiraciju da se može mnogo toga učiniti ako se hoće i ako postoji želja i elan. Borit ćemo se svim snagama da se ova namjera spriječi – dodao je Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.