NOVI GRAD

"Lokom" želi prodavati morske plodove i puževe

Sve mi ovo liči na pranje novca, rekao Mahmutović

Vijećnici mišljenja da „Lokom“ slabo održava sportske objekte

Piše: A. TABAK

30.5.2018

Kako bi namakli što više novca u svoju kasu, novogradsko preduzeće „Lokom“ namjerava proširiti svoju djelatnost. Osim upravljanja sportskim objektima, u firmi koju vodi Ramiz Duraković planiraju se baviti i građevinarskim radovima koji uključuju krpljenje ulica, gradnju autocesta, mostova, tunela, postavljanje rasvjete...  

Seoske kuće

Također, jedna od želja menadžmenta „Lokoma“ jeste okušati se i u trgovini. Namjeravaju u specijaliziranim prodavnicama prodavati ribu, morske plodove i puževe. Ukoliko vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad u četvrtak podrže izmjene Statuta ovog preduzeća, uskoro će pružati i usluge smještaja na dnevnoj ili sedmičnoj bazi u dječijim odmaralištima, stanovima, bungalovima, seoskim kućama...


Mahmutović: Van pameti

Iako se ovaj prijedlog još nije našao pred novogradskim vijećnicima, već je naišao na brojna negodovanja.

Plan da se od firme zadužene za održavanje sportskih objekata pravi građevinarska firma te da se bavi prodajom morskih plodova, prema mišljenju šefa Kluba vijećnika SBB-a Ifeta Mahmutovića, je van svake pameti. On je istakao da Klub SBB-a na sjednici neće dati saglasnost za ovaj prijedlog.

- Uvođenjem svih novih sadržaja neko želi od „Lokoma“ napraviti privatnu firmu gdje se može baviti svim sumnjivim poslovima. Sve mi ovo liči na pranje novca, osim toga što iziskuje nova upošljavanja, nove struke i ponovno izdvajanje novca. A i ovako se iz budžeta daje milion maraka – rekao je Mahmutović.

Druge aktivnosti

Vijećnik Ibrahim Obhođaš (NS) ističe da se „Lokom“ ne bavi kako treba svojom osnovnom djelatnošću, tačnije održavanjem sportskih objekata te da je suludo govoriti o nekim drugim aktivnostima. Sve ovo što „Lokom“ radi, kaže je, paušalno i napamet.

 Proširenje bez strategije

- Svako dalje proširenje djelatnosti bez ikakve strategije je neosnovano. Stoga, ovo vjerovatno neću podržati. Nismo pristalice da javni sektore uzima realnom sektoru poslove – kazao je Obhođaš istaknuvši da u pozadini stoji dodatno zapošljavanje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.