SARAJEVO

Izmijenjen Regulacioni plan ''Mejtaš - Bjelave'': KŠC dobiva garažu sa 190 mjesta!

KŠC: Konačno će biti riješen dugogodišnji problem s gužvama

F. MUSTAFIĆ

1.6.2018

Općinsko vijeće (OV) Centar je na jučerašnjoj sjednici usvojilo izmjenu Regulacionog plana "Mejtaš - Bjelave" kako bi se u dvorištu Katoličkog školskog centra izgradila podzemna garaža. Prije nekoliko mjeseci ovu inicijativu uputio je dopredsjedavajući Sulejman Haljevac (SBB), a cilj je smanjiti svakodnevne gužve koje nastaju u ulici pored škole zbog nedostatka parking prostora.

Izgraditi igralište

Kako se moglo čuti na sjednici, uklonjena je posljednja pravna prepreka da se uskoro počne s izgradnjom podzemne garaže. Uposlenici škole, roditelji učenika i mještani MZ Mejtaš – Bjelave dobit će oko 190 parking mjesta, a na podzemnoj garaži, odnosno u dvorištu škole, bit će izgrađeno igralište s tribinama i drugim sadržajima.

Na jučerašnjoj sjednici vijećnici su, očekivano, najviše vremena potrošili raspravljajući da li Općina treba formirati preduzeće koje će se baviti održavanjem parkinga u Centru, zelenih površina, kosog lifta na Ciglanama, poslovnih prostorija i stanova koji su u vlasništvu Općine...

Vijećnicima nije bilo jasno na koji način će se buduća firma finansirati, koje će sve imati nadležnosti, koliki broj uposlenih, članova upravljačkih struktura i hoće li preuzeti poslove od javnih preduzeća koja trenutno rade na području Centra.

- Treba nam komunalno preduzeće, ali smatramo da ga trebamo formirati nakon izbora. Ovo ne smije biti stranačka firma. Sva preduzeća koja su osnovale općine na području KS uveliko su u dubiozi – rekla je vijećnica Amela Kuskunović.

Načelnik Nedžad Ajnadžić je pokušao uvjeriti OV da je formiranje općinskog preduzeća nužno zbog brojnih komunalnih i infrastrukturnih problema. Prema njegovim riječima, prvih šest mjeseci ne bi bilo nikakvih upošljavanja.

Kosi lift

- Ova firma treba biti angažirana na poslovima koje niko ne radi. Samo na nužno održavanje poslovnih prostorija godišnje izdvajamo i do 500.000 KM. Postoje javne površine koje niko ne održava. Kupili smo vozilo kojim bi hvatali pse lutalice, a koje „Rad“ ne želi. Nahorevo je dobilo novi vodovod, a ViK ne želi da ga održava. Također, tu je i Kosi lift. O svemu tome bi se brinula naša firma – rekao je Ajnadžić.

Većina vijećnika je ipak smatrala da se formiranje preduzeća treba ostaviti nakon općih izbora, ali i da nadležna općinska služba ponovo treba pripremiti detaljan elaborat.

 Trg Jurislava Korenića

Općinsko vijeće donijelo je i odluku da se parking prostor ispred Pozorišta mladih nazove Trg kulture „Jurislav Korenić“.

- Preduzeće „Rad“ i Ministarstvo saobraćaja KS ne misle da treba parking pretvoriti u pješačku zonu bez automobila. Ipak, to je naš prostor i tražit ćemo da nam ga vrate. Planiramo izgraditi podzemne garaže, a sam trg urediti – kazao je Ajnadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.