BREKA

Problemi u elitnom naselju u Centru: Haustorima se širi smrad, stanari u strahu od pacova

Prostori u zgradama postači okupljalište narkomana ( F. Fočo)

Piše: D. BAŠIĆ

2.6.2018

Stanari zgrada na Breka godinama imaju problem sa zapuštenim haustorima i stepeništem. Najgore je u ljetnim mjesecima, jer se zbog visokih temperatura širi smrad, toliko da stanari zaobilaze haustore.  

Zarasla trava

Najgora situacija je u objektima koji se nalaze u ulici Hasana Sušića, gdje, kako kažu stanari, više nemaju snage da se bore sa ovim problemom. Smeće, zarasla trava, smrad...

Kako nam je kazao stanar Zuhdija Dervišević, na Breki živi ovdje 20 godina i nikada gore nije bilo.

- Ljeti ne možemo izdržati od smrada. Dešava se da pacovi hodaju po haustorima. Sve nas je više strah da ne dođe do zaraza. Od rata se niko nije udostojio da nam pomogne u čišćenju. Sve je napušteno, nemamo kome da se obratimo - rekao je Dervišević.

Njegov komšija Ahmed Čizmić ističe kako je od prolaza za stanare nastalo leglo za narkomane i da iz dana u dan problem postaje sve veći.


- Od smrada ne možemo da prolazimo. Ovo je nekada bio glavni prolaz, a sada rijetko ko da prođe, osim što je postalo okupljalište narkomana – kazao je Čizmić.

Hitna reakcija  

Prilikom posjete Breki sreli smo i stanara Omera iz susjedne zgrade koji se požalio kako je slaba rasvjeta, što je također veliki problem.


Veliki problem je, kaže Omer, i slaba rasvjeta u naselju

- Ovaj prolaz je jedan od najgorih, mada su svi u katastrofalnom stanju. Nadležni moraju što prije reagirati - kazao je ovaj stanar.

Bez odgovora  

Stanari su nam kazali da je upravitelj zgrada „Sarajevostan“. Dervišević je rekao da je tražio i njihovu pomoć, ali bez uspjeha. U nekoliko navrata i mi smo kontaktirali „Sarajevostan“, ali odgovora nije bilo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.