PROJEKTI

Bivši đački dom u Buča Potoku ponovo će primati učenike iz svih krajeva BiH

Za kompletan inventar 135.000 KM

Uskoro će biti Dom prosvjetnih radnika KS

Piše: A. TABAK

4.6.2018

Nekadašnji đački dom u novogradskom naselju Buča Potok uskoro će biti obnovljen te će početi primati nastavnike i učenike iz svih dijelova BiH. Tu se nalazi pet kongresnih sala, 160 kreveta i mnogo toga drugog.  

 Gotov sporazum 


Za procvat doma, koji će ubuduće djelovati kao Dom prosvjetnih radnika KS, pobrinut će se „Studentski centar“, s direktorom Tarikom Curićem na čelu. 

Naša ekipa obišla je dom s direktorom Curićem, koji je u pratnji inžinjera napravio procjenu stanja kako bi se moglo početi opremanje.

Sporazum s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS, koje upravlja objektom, prema riječima Curića, već je gotov. 

Direktor Curić obišao prostorije

- Mi polako ulazimo u dom. Odobreno nam je 135.000 KM za kompletan inventar. Vrlo brzo pokrenut ćemo tender za nabavku stolica, plazmi za sobe, laminata, a osvježit ćemo stolariju i sve što je potrebno kako bi se objekt što prije stavio u funkciju – rekao je Curić.

Objekt će služiti prosvjetnim radnicima i za organiziranje seminara, a u njemu će moći besplatno obavljati svoje svakodnevne poslove.

- Bitno je da će dom prije svega služiti djeci koja dolaze u posjetu KS. Oni će ovdje moći spavati po vrlo prihvatljivim cijenama. Ovo je prvi put u BiH da osnovce i srednjoškolce koji dolaze u Sarajevo na ekskurzije, posjete gradu, možemo smjestiti u jedan ovakav objekt i brinuti se o njima - rekao je Curić.

Dok se ne stvore svi potrebni uvjeti, nove radnike neće primati, a 270 uposlenika „Studentskog centra“ bit će raspoređeno u ovaj dom.

Plaćanje kirije 

- Zahvaljujući resornom ministarstvu i direktoru, oslobođeni smo plaćanja kirije i za početak režija. Za „Studentski centar“ ovdje nema poslovnog rizika. Ulazimo da oplemenimo objekt te da ga stavimo u općedruštvenu funkciju kao što smo to uradili i s našim ostalim objektima - kaže Curić.

Dodaje da žele da u saradnji s Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice u dom prihvate i djecu povratnika od ponedjeljka do petka, a da ih za vikend vraćaju kući.

Nekad bilo i 450 učenika 

Ibro Čebirić, direktor Željezničkog školskog centra, istakao je da je bivši đački dom otvoren 1963. godine te da je bio u vlasništvu „Željeznica“.

- Kroz dom su prošli učenici iz Vojvodine, Crne Gore, Hrvatske, nekad je tu bilo i do 450 učenika – rekao je Čebirić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.