PROJEKTI

Akcija MUP-a KS, Gradske uprave, učenika i volontera: U Sarajevu počinje čišćenje grafita sa zgrada

Ispisivanje grafita je prekršaj, za koji je predviđena kazna od 150 do 450 KM, rekla je Kuldija

Kampanja počela jučer na Trgu djece Sarajeva

D. BAŠIĆ

9.6.2018

Za deset dana počet će uklanjanje svih grafita sa zgrada u centralnim gradskim ulicama. Već 18. juna brojni aktivisti čistit će zidove u ulici Maršala Tita. Rezultat je to jučerašnje kampanje “Uklanjanje grafita - Zona bez grafita”, koju su na Trgu djece Sarajeva organizirali Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Gradska uprava. 

 Krivično djelo

Kako je istaknuto, glavni cilj ove kampanje je utjecati na svijest građana da se ispisivanjem grafita nanosi šteta svima, a posebno izgledu i imidžu grada.

- Ispisivanje grafita definirano je kao prekršaj, za koji je predviđena kazna od 150 do 450 KM. Ispisivanje grafita može se tretirati kao krivično djelo - kazala je Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS, koja je učestvovala u kampanji.

Ona je pozvala sve nadležne u svim općinama u KS da se pridruže kampanji te da u budžetima planiraju novac za uklanjanje grafita sa zgrada kako bi građani i turisti mogli uživati u ljepšem prizoru grada.

Alma Rešo iz Gradske uprave naglasila je da će grafite, osim u ulici Maršala Tita, uklanjati i sa zgrada u Radićevoj.

U akciji su jučer volontirali učenici Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” i Srednje tehničke škole, koji su dijelili letke građanima. I oni će, također, čistiti zidove u akciji 18. juna.

Mnogo posla

- Bilo mi je drago kad su me odredili da volontiram. Prilika je ovo za građane, za moje vršnjake, da pokažemo ljepšu stranu grada. Očekuje nas mnogo posla, ali mislim da nas dobra volja i želja pokreću da ova kampanja uspije - rekao je Merdan Kurtagić, učenik Srednje mašinske škole.

 Prijava policiji na 122

Građani su s oduševljenjem prihvatali ovu kampanju. Sugrađanka Zumreta Hadžić, kazala je da je, iako postoje grafiti koji uljepšavaju grad, mnogo onih koji su ruglo ulica te ih, stoga, treba što prije ukloniti.

Inače, ukoliko građani primijete osobe koje ispisuju grafite, mogu ih prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na broj telefona 122.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.