OBRAZOVANJE

Ako ne usvoje naše zahtjeve, idemo u proteste

Štrajk najavljen za 3. septembar

Piše: F. MUSTAFIĆ

11.6.2018

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo ne ispuni sve zahtjeve Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja koje su im postavili tokom štrajka 8. maja, prosvjetari će, najvjerovatnije već prvog dana nove školske godine, 3. septembra, stupiti u generalni štrajk. Odluka je ovo Skupštine povjereništva Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja nakon što više od mjesec nisu uspjeli početi pregovore sa premijerom Ademom Zoljom.

Kurikularna reforma

- Oštro osuđujemo ignorantski odnos premijera KS Adema Zolja prema zahtjevima za sastanak sa predstavnicima Kantonalnog odbora. Tražimo da se usvoje pedagoški standardi i za osnovni odgoj i obrazovanje i normativi radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i pomagala koji su po mjeri radnika i učenika. Tražimo i da Vlada u budžetu za 2018. godinu uradi preraspodjelu 1.000.000 KM za provođenje kurikularne reforme – navode iz Sindikata.

Zatraženo je i da osnovica za obračun plaće od 1. septembra iznosi 380 KM.

Kako nam je kazao Saudin Sivro, predsjednik Sindikata, do sada su mnoge stvari usaglasili s resornim ministrom.

- Nama sastanak sa premijerom i nije bitan koliko nas zanima da se pedagoški standardi na Vladi usvoje. S resornim ministrom Elvirom Kazazovićem već smo usaglasili sve u vezi sa pedagoškim standardima. Vlada je od nas, također, zatražila određena pojašnjenja, na šta smo im odgovorili. Premijer mora znati da protesti nisu upućeni prema njemu – rekao nam je Sivro.

Ispunjenje uvjeta

S druge strane, ministar Elvir Kazazović kratko nam je kazao da nije upoznat s novim najavama štrajka, ali da će se neki od zahtjeva prosvjetara uskoro ispuniti.

- Nemam nikakvih informacija o tome da će biti novi štrajk. Vlada radi na ispunjavanju njihovih zahtjeva. Pedagoški standardi i normativi bit će usvojeni naredne sedmice – rekao nam je Kazazović.

Sindikat je zatražio i da se svi članovi najkasnije do 20. juna izjasne o tome jesu li za štrajk.

Zolj: Razmatramo sve kolektivne ugovore

Kako nam je kazao premijer Zolj, Vlada će sljedeće sedmice na Kolegiju razmatrati sve potpisane kolektivne ugovore, kao i zahtjeve svih sindikata upućenih prema Vladi, pa tako i Sindikata obrazovanja.

- Nakon održanog Kolegija, prve razgovore sa sindikatima obavit će resorni ministri, a nakon toga i, prema potrebi, pregovarački timovi Vlade KS. Pedagoške standarde pripremaju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i njihov stručni tim pa njihovo usvajanje očekujemo uskoro – rekao nam je Zolj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.