SARAJEVO

Obilježena 26. godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod

Fena

11.6.2018

U okviru manifestacije "Novogradski dani 2018.", a u organizaciji Udruženja ''101. brigade'', danas je obilježena 26. godišnjica bitke odbrane Mojmila i vodovoda te položeno cvijeće na hair-česmu, kao i na spomen-obilježje Nadiru Kafedžiću i njegovom saborcima. 

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježje borcima romske nacionalnosti u ulici Novopazarska te na spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u spomen-parku MZ “Olimpijsko Selo”, kao i na spomen-obilježje pored fontane u Brčanskoj ulici, kao i na centralno spomen-obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad.

Članovi porodica poginulih, saborci te delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, boračkih udruženja i političkih partija Općinskog vijeća Novi Grad te Savjeta mjesne zajednice okupili su se na Mojmilu da bi odali počast najhrabrijim borcima Armije RBiH koji su odbranili ovo naselje od prodora agresorskih snaga, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Pomoćnik načelnika općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić kazao je da se ovaj datum obilježava u znak zahvalnosti šehidima i palim borcima, braniocima brda Mojmilo, koji su dostojanstveno branili čast i slobodu svoje domovine.

Linija odbrane na Mojmilu prostirala se na oko pet kilometara. Ni 500 agresorskih vojnika u pratnji dva transportera i tenkom nisu mogli probiti bedeme odbrane Armije RBiH, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.